islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
ALTIN
2.496,12
BIST
9.657,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Hindistan’da İbrahimi Dinlere Kast Sistemi Baskısı

Hindistan’da İbrahimi Dinlere Kast Sistemi Baskısı

Mirat Haber Ajansı

Hindistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Sharad Arvind Bobde Çarşamba günü Hıristiyanların ve Müslümanların Kastlara yönelik devlet destekleri sağlayan yasalardan dışlanmalarını Yüksek Mahkemenin dikkatini gerektirdiği düşüncesini beyan etti.

Beyanat, Hıristiyanların hakları için mücadele eden Dalit Hıristiyanları Ulusal Konseyi’nin itiraz dilekçesinin sunulmasını dinlerken yaptı. Dilekçe Çarşamba günkğ Anayasa Mahkemesi oturumu için mahkeme üyeleri B B Gavai ve Surya Kant’ın yer aldığı bir süreç öncesinde geldi.

Hristiyan konseyi dilekçesinde, Anayasa (Tarifeli Kastlar) Kararının 3. paragrafına itiraz etmiştir. Paragraf 3, Hinduizm, Sihizm ve Budizm dışında bir dine inanan hiç kimsenin dezavantajlı bir kast olarak değerlendirilmeyeceğini söylüyor. Dilekçenin Hindistan Anayasası’nın 14. maddesi uyarınca eşitlik hakkını ihlal ettiğinden çıkarılması istedi.

Konsey, sosyal dışlanmanın dini uygulamalardan farklı olduğunu ve Hristiyanlara da doğuma dayalı kast temelli ayrımcılığının Güney Asya’da uygulandığını belirtti. Öneri Hristiyanlar için yapılsa da onlardan çok daha büyük olan 200 milyonluk Müslüman azınlık için de geçerli olacak. Hindistan’da hala insanları beş kategoriye bölen, bunları en üstün ve en zayıf olarak sıralayan, ırkçı ve baskıcı ilkel bir sistem toplum içinde uygulanmakta, insanlar kastlarına göre değerlenmekte. Müslümanların döneminde bunun etkisi kısmen azalmaya başlarken İngilliz sömürgeciliği bunu idaresi açısından yararlı gördüğü için yeniden güçlendirmişti. Yasa alt kastlardaki insanlara destek amaçlı. Müslümanlar ve itirazı yapan Hristiyanlar da çoğu zaman kast sistemi içinde görülüyor ve alt kast muamelesiyle sosyal dezavantajlı duruma düşüyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.