islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2743
EURO
34,6310
ALTIN
2.413,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Sudan herşeye rağmen İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı

Sudan herşeye rağmen İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı

Mirat Haber Ajansı

Sudan, geçen yıl Ekim ayında ilk açıklandığı sırada siyasi partileri tarafından reddedilmesine rağmen ABD ile “İbrahim Anlaşmasını” imzaladı. Çarşamba günü Sudan başbakanı ofisinden yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Nasredeen Abdulbari’nin konuğu olan, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile anlaşmayı imzaladığını söyledi.  Ofisinden yaptığı açıklamada, Sudan’ın Maliye Bakanı Vekili Hiba Ahmed ve Mnuchin de, Sudan’ın Dünya Bankası’na olan borçlarını temizlemek ve aynı gün köprü finansmanı sağlamak için Hartum’da bir mutabakat anlaşması imzaladı. Açıklamada, bu hareket Sudan’ın 27 yıl sonra ilk kez Dünya Bankası’ndan yıllık 1 milyar doları aşan finansmana erişimini yeniden kazanmasını sağlayacak.

Hartum’daki ABD büyükelçiliği, anlaşmanın Sudan’a istikrar, güvenlik ve ekonomik fırsatlara giden dönüştürücü yolda daha fazla yardımcı olacağını söyledi. İmza, ABD Başkanı Donald Trump’ın Sudan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başlayacağını açıklamasından sadece iki ay sonra geldi. Sudanlı siyasi partiler, hükümetin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararını açıklandığı sırada reddettiler ve yetkililer anlaşmaya karşı bir muhalefet cephesi oluşturacaklarını söylediler. Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) siyasi koalisyonunun en önemli ikinci bileşeni olan Sudan’ın Popüler Kongre Partisi yaptığı açıklamada, Sudan halkının normalleşme anlaşmasını kabul etmek zorunda olmadığını söyledi. Sudan’ın eski Başbakanı Sadiq al-Mehdi de duyuruyu şiddetle eleştirerek, protesto sırasında hükümet tarafından düzenlenen bir konferanstan çekildiğini sözlerine ekledi.

Cunta rejimi oturdu

Sudan Afrika kıtasının en geniş yüz ölçümüne sahip ülkesi. Coğrafi olarak kuzeyinde Mısır ve Libya, güneyinde Güney Sudan, doğusunda Kızıl Deniz, batısında Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad yer almakta. Başkenti Hartum. Nil nehri ülkeyi batı ve doğu olarak ikiye ayırır. Hızla artan ülke nüfusu geçen yıl 42 milyondu. Ülke nüfusunun %90 Müslüman’dır. Kişi başına düşen milli gelir 808  dolarla burayı dünyanın en fakir ülkelerinden biri yapmaktadır. Ülke Mayıs 1955 yılında İngiliz sömürgesinden kurtulup, bağımsızlığını ilan etmiştir. 2019 yılında 30 yıldır iktidarda olan Ömer Beşir halk devrimiyle indirilmiş ancak yerine gelmesi gereken demokratik komitenin yerine bir cunta hükümeti gelerek eski cumhurbaşkanını aratır hale gelmişti.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.