islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Hindistan’ın Lakşadvip adaları Müslüman halkı müdahaleye karşı

Hindistan’ın iktidar partisine mensup bir yönetici tarafından Umman Denizi’ndeki takımadalarda önerilen düzenlemeler, sakinleri arasında yaygın bir kızgınlık ve korkuya neden oluyor.

Hindistan’ın Lakşadvip adaları Müslüman halkı müdahaleye karşı
Mirat Haber Ajansı

Hindistan’ın iktidar partisine mensup bir yönetici tarafından Umman Denizi’ndeki takımadalarda önerilen düzenlemeler, sakinleri arasında yaygın bir kızgınlık ve korkuya neden oluyor. Lakşadvip, Hindistan altkıtasının güneybatı kıyısının yaklaşık 200 km açıklarında, denizde 32 kilometrekarelik bir alana yayılmış, 10 adadan oluşan pastoral bir takımada. Yüzde 97’si Müslüman olan 65.000 nüfuslu takımada Hindistan’ın sekiz “Birlik Bölgesi” (UTs) arasında en küçüğü. Federal hükümet tarafından atanan Hindu valinin bir dizi hareketinden korkuyorlar. Başbakan Narendra Modi’nin İslam-düşmanı Bharatiya Janata Partisine (BJP) üyesi olan Praful Khoda Patel, Lakşadvip Adaları’nın bürokrasiden gelmeyen ilk valisi. Patel geçen yıl Aralık ayında Lakşadvip yönetimini devraldığından beri, Hindistan’ın Keşmir haricindeki tek Müslüman çoğunluk bölgesinde yerel olarak seçilmiş temsilcilere danışmadan bir dizi yeni yasa ve düzenlemeyi zorladı. Sakinleri, tekliflerin geçim kaynaklarını, toprak mülkiyetini, kültürünü ve hatta tropikal adaların kırılgan ekolojisini tehdit ettiğini söylüyor.

Bildiğimiz İslam-düşmanlığı

Tartışmalı öneriler, sığır etinin yasaklanmasından, köy meclisi seçimlerine katılmak isteyen ikiden fazla çocuğu olan kişilerin diskalifiye edilmesinden, arazi sahiplerinin çıkarlarını korumaksızın kalkınma amacıyla yerel halka ait arazileri devralmaya kadar uzanıyor. Öneriler şu anda federal içişleri bakanlığı tarafından değerlendirilirken, Kongre de dahil olmak üzere çok sayıda muhalefet partisi bunların iptalini ve 63 yaşındaki valinin azlini talep ediyor. 

Küçücük adalara otoyol projesi

Patel tarafından getirilen en tartışmalı mevzuat, idarenin karayolları, demiryolu hatları ve diğer altyapı projeleri inşa etmek için sakinlerin arazisini satın almasına izin veren 2021 Lakşadvip Kalkınma Otoritesi Düzenlemesi Taslağı. “15 metre genişliğinde” yollar inşa etme planları var, ancak yerel halk Lakşadvip’in otoyollara ihtiyacı olmadığını ve bu tür projelerin adaların kırılgan ekolojisine zarar vereceğini söylüyor. Lakşadvip’in en büyük adası olan Androth’un büyüklüğü sadece 4,9 kilometre kare. Daha da kötüsü, yasa tasarısı, adaların yerli halkı olan Planlanmış Kabilelere anayasa tarafından verilen korumayı reddediyor ve Planlanmış Kast ve Planlanmış Kabile (Zalimliklerin Önlenmesi) 1989 Yasasını ihlal ediyor. Planlanmış Kabile olarak sınıflandırılan Lakşadvip’teki Müslümanlar, Hindistan’da devlet işlerinde ayrılmış kota ve devlet tarafından yönetilen eğitim kurumlarında söz hakkı verilen ender Müslüman gruplardan biriydi. Sakinler, Lakşadvip yönetiminin ayrıca seçilmiş köy ve ilçe meclislerinin yerel yürütme yetkilerini gasp etmeyi amaçladığını söylüyor. Sağlık, tarım, eğitim, hayvancılık ve balıkçılık gibi insanları doğrudan etkileyen birçok konuda, teklifin kabul edilmesi halinde bu konular doğrudan yönetimin kontrolüne gireceğinden, seçilmiş meclis temsilcileri karar alamayacak. 

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/05/IMG_9968.jpg?w=770&resize=770%2C513

Müslümanlara keyfi bir yıllık hapis

Patel ayrıca, idareye herkesi bir yıla kadar yargılanmadan gözaltında tutma yetkisi veren 2021 Sosyal Karşıtı Faaliyetlerin Önlenmesi Yönetmeliğini de yürürlüğe koydu. İdare isterse tutukluluk süresi uzatılabilir. Tasarı, ülkedeki en düşük suç oranlarından birine sahip olan Lakşadvip’teki yerlileri kızdırdı. Sakinler, böyle “acımasız” bir yasaya gerek olmadığını söylüyor. Yasanın yalnızca yöneticiyi ve planlarını eleştiren kişileri hapse atmayı amaçladığını söylüyorlar. 

Adaları Korona’yla bombardıman

Patel ayrıca, Ocak ayında protokolü değiştirdikten sonra, seyahatlerinden 48 saat önce elde edilen negatif bir RT-PCR raporu ile herkesin adalara girmesine izin vererek tek taraflı olarak protokolü değiştirdikten sonra Lakşadvip’teki COVID-19 krizini şiddetlendirmekle suçlanıyor. Bu plansız ve bilim dışı kararlar, 2020 yılında bildirilen tek bir vakanın bile olmadığı Lakşadvip’teki COVID vakalarında mevcut patlamaya yol açtı. 

Sığır etinin katledilmesi, taşınması, satılması ve satın alınmasının yasaklanması da halka saldırı. Farklı departmanlarda çalışan yüzlerce geçici ve sözleşmeli işçi şimdiden işini kaybetti. Patel’in amacının Lakşadvip bölgesini yönetime yakın kişilere devretmek olduğunu söylediler. Adaların toprakları ve kaynakları uluslararası şirketlere devredilebilir, çünkü birçok büyük şirket burada işlerini kurmaya çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.