islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4734
EURO
34,9533
ALTIN
2.437,28
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hint Okyanusundan Petrol Temizleme Çabaları

Hint Okyanusundan Petrol Temizleme Çabaları

Mirat Haber Ajansı

Moritus sahilinden tahmini olarak 1.000 ton sızdıran bir Japon dökme yük gemisinin sahibi Nagashiki Shipping firması yaptığı açıklamada,  petrolün büyük kısmının pompalandığını bildirdi. Moritus Başbakanı Pravind Jugnauth, MV Wakashio gemisinin hala 2.000 ton petrolü deposunda ve bunun da denize dağılmasının beklendiğini söylemişti. Bu da büyük bir ekolojik felaket endişesini artırmıştı. Gemi, 25 Temmuz’da bir mercan resifine çarpmış ve Moritus’un güneydoğu sahilinde karaya oturarak dünya gündeminde kalmıştı.

Etkilenen gemiden gelen petrol, Hint Okyanusu adasının en bakir turistik plajlarından bazılarına ulaşarak mercanları, diğer yerel vahşi yaşamı ve ülkenin turizm endüstrisini tehdit altına aldı. Turizm, Moritus ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyor ve geçen yıl 1,6 milyar dolar kazandırdı. Japonya’da okyanusa giden gemiler ve kıyı gemileri için koruma ve tazminat (P&I – protection & indemnity) sigortası yapan tek organizasyon olan Japan P&I Club, temizliğin maliyetini henüz tahmin edemediklerini bildirdi. Moritus yetkilileri daha önce çevresel olağanüstü hal ilan ettiler ve uluslararası yardım çağrısında bulundular. Çevreciler, ölü balıkların yanı sıra petrolle kaplı deniz kuşlarını görmeye başladıklarını söylediler. Ekolojik bir felaketin korkuları, vaad edilen yerel temizlik operasyonuna rağmen devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.