islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5209
EURO
34,7865
ALTIN
2.419,25
BIST
9.706,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Hristiyan ilahiyatçı: “Hristiyan âlimler Kuran’a, Hz. Muhammed’e inanır”

İngiltere’nin en önde gelen Hristiyan ilahiyatçılarından eski Oxford Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı ve Anglikan papazı Keith Ward, Hristiyan bilginlerinin aslında Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu, Kuran’ın Allah vahyi olduğunu kesinlikle bildikleri ama bunu paylaşmadıkları ifşaatını yaptı.

Hristiyan ilahiyatçı: “Hristiyan âlimler Kuran’a, Hz. Muhammed’e inanır”

İngiltere’nin en önde gelen Hristiyan ilahiyatçılarından eski Oxford Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı ve Anglikan papazı Keith Ward, Hristiyan bilginlerinin aslında Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu, Kuran’ın Allah vahyi olduğunu kesinlikle bildikleri ama bunu paylaşmadıkları ifşaatını yaptı.

Burhanettin Akbora

اَلَّذ۪ينَ اٰتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ اَبْنَٓاءَهُمْۜ وَاِنَّ فَر۪يقاً مِنْهُمْ لَيَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ 

Kendilerine kitap verdiklerimiz onu kendi oğullarını tanıdıkları gibi tanırlar. Yine de içlerinden bir grup bile bile gerçeği saklıyorlar. (Bakara Suresi 146. Ayet)

İngiltere’de hakim olan Episkopelyen (İngiliz Milli Kilisesi ya da Anglikanlık) papazı ve ilahiyatçısı, 83 yaşındaki Keith Ward, ülkedeki en saygın ve yetkin Hristiyanlık alimi. Oxford Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığını yürütmüş, İngiliz Kilisesi’nde üst düzey görevler almıştı. Oxford’daki prestijli “Regius Profesörü” unvanını da taşıyan âlimin Hristiyanlık konusunda görüşlerine sık sık başvurulmakta.

Nisan ayının son günü yapılan bir YouTube videosunda dini yayınlarıyla tanınan Paul Williams’a konuk oldu. Röportaj ağırlıklı olarak Hristiyanlık konusunda ilerlerken, Keith Ward, teslis inancının düşünüldüğü gibi katı olmadığını, Hz. İsa’nın gerçek anlamda değil ‘seçilmiş’ anlamında Allah’ın oğlu olduğunu, Pavlus’un Hristiyanlığı Yahudilik Şeriatından kopardığından bahsetti. Ancak büyük ifşaat bunun hemen ardından geldi. 

“Hristiyan alimler Kuran’a da Hz. Muhammed’e de inanır”

Röportajın sonlarına doğru Paul Williams, kendisine İslam konusunda sorular yöneltmesi üzerine, açık bir biçimde Hz. Muhammed’in Allah’ın peygamberi ve Kuran’ın da Allah’ın vahyi olduğuna inandığını belirtmesi röportajı yapanda da şaşkınlığa neden oldu. Williams, Ward’a o zaman neden Müslüman olmuyorsunuz dediğinde bunu Allah’ın seçtiğini söyledi. Hristiyanların arasında bulunmaya devam etmesinin normal olduğunu, iki dinin aslında aynı din olduğunu ifade etti. Röportajcı bunun şokunu yaşarken ünlü akademisyen açıklamalarına devam etti.

Paul Williams’ın, konuğunun bu inancının diğer ilahiyatçılar arasında ne kadar yaygın olduğu sorusu üzerine İngiltere’deki en önde gelen Hristiyan İlahiyatçı Keith Ward’ın cevabı büyük bir ifşaattı. Bu soruyu “Hz. Muhammed’in peygamber olduğu, Kuran’ın ilahi kitap olduğu, neredeyse evrensel olarak Hristiyan alimlerce kabul edilmektedir” şeklinde devam etti. “Hatta İngiliz kilisesinden daha muhafazakar Hristiyan Katolik ilahiyatçılar arasında bile bu kabul edilmektedir”. İfadesini kullandı. Eski Oxford Trinity Hall dekanı, Hristiyanlık ilahiyatçılarının ‘tümünün’ Muhammed’in peygamberliğini ve Kuran’ın ilahi kitap olduğunu bildiğini, bunu kabul ettiklerini belirtti. Ward, “ama ilahiyatçı olmayan Hristiyanlar arasında bu kabul edilir mi, o ayrı bir konu. Genel Hristiyan halk bunu bilmez, halk ilahiyatçıları fazla dinlemez”,  şeklinde konuştu.

Kuran-ı Kerim Bakara Suresi 146. ayetinde “Kendilerine kitap verdiklerimiz onu kendi oğullarını tanıdıkları gibi tanırlar. Yine de içlerinden bir grup bile bile gerçeği saklıyorlar” buyurulmasından bu gerçeği biliyorduk.

Ancak yine de en üst düzey bir Hristiyan papazı ve ilahiyatçısının bunu belirtmesi, İslamiyet’i Hristiyanlığı, Hz. İsa’yı reddeden ayrı bir din olarak görmemesi, ancak halkın bu gerçeği bilmediğini, kabullenmek de istemeyeceğini belirtmesi, ayeti tam olarak tasdik etmesi açısından önemlidir. İlahiyatçının Hristiyanlık konularında bile sık sık Kuran’dan bahsetmesi de aslında Hristiyan alimlerin kafasında İslam’ın önemli bir yer tuttuğun göstermekte.

“Özellikle neden Müslüman olmuyorsunuz” sorusuna kaçamak cevapları da aslında şundan kaynaklanmakta, Müslüman olurlarsa iki milyar zengin Hristiyan arasındaki etkin konumlarını yitirecekler. Bu mutlaka para ve mevki anlamında değil. Meydanı fanatik Hristiyanlara, Evangelistlere ve eğitimli olmayan demagoglara kaptıracakları, kendilerinin de hainler olarak kovulacakları kesin. Bu nedenle arada sırada akademik tartışmaların ve bu tür röportajlardaki ifşaatların dışında susuyorlar.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar
  1. rafet küçük dedi ki:

    Aslında bu biraz ölçülü olabileceklerini göstermiş oldu. Buradan “Kuran’ın güçlü tebliğine” cesaret gelebilir ya da gelmeli, “zaten anlayan anlar” noktasına değil de..