Makale

HÜKÜMDAR EBEVEYNLİKTEN KÖLE EBEVEYNLİĞE

Bir veli öğretmene şiddet uygulamış, gerekçesi de öğretmenin zorbalık yapan oğlunu uyarması. Çocuk babayı arayıp hemen buraya gel demiş. Babada okula girdiği anda hiç konuşma, olayı anlama gereği duymadan bayan öğretmene saldırmış. Hepimiz zorbalığı babasından örnek alarak öğrenmiş olan çocuğun velisine öfke duyduk, şiddete hayır dedik ama aslında özel okulların çoğunda öğretmene psikolojik şiddet uygulanıyor. Nasıl mı?

Benimde bir dönem tecrübe ettiğim özel okul öğretmenlik deneyimimde öğretmen öğrenciye hak ettiği notu veremiyor. Ben ortaokul öğrencilerinin seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerine giriyordum. İdare benden “Bu ders seçmeli ama biz zorunlu olarak veriyoruz. Tüm çocuklara lütfen yüksek not veriniz.” Ricasında bulundu!  Çocuklar sınavdan düşük not aldığında öğretmenlerin, veliler iyi anlatamadığımı düşünecek diye endişelendiğini gördüm. Tüm okullar ve velileri için durum muhakkak ki böyle değil ama eti senin kemiği benim zihniyetinden, paramla satın aldığım öğretmen devrine geçildi. Tıpkı hükümdar ebeveyn devrinden köle ebeveyn devrine geçildiği gibi.

Hükümdar Ebeveynlikten Köle Ebeveynliğe

Çocuk eğitim ve disiplini anlayışı değişim göstermeye başladı. İki binli yıllara kadar ebeveynler, çocuklarının eğitiminde daha aktif rol üsleniyor daha fazla söz sahibi oluyorlardı. Bu durum bazı ailelerde çok daha katı bir şekilde çocuğa özgürlük alanı bırakmadan, bireyselleşmesine imkan vermeden hatta çocuğun özüne bakmadan “ biz ne dersek o” şeklinde uygulanıyordu. Öyle ki ebeveyn okul arasında “eti senin kemiği benim” anlayışı hüküm sürüyor çocuk söz ve hak sahibi olamıyordu.

Şimdi ise bu yanlış anlayış yerini başka bir yanlış olan “Tüm haklar çocuğumun” anlayışına bıraktı.  Çocuklar karar veriyor, emrediyor ebeveynler de boyun eğiyor. Hatta boyun eğmekle yetinmiyor herkesten bunu bekliyor.

Oysaki bir ortası var bunun her yerde anlatılan yazılan.

Saygısızlığın Eğitimi

İnternette bir viral video akımı. On yaşlarında bir çocuk yüzü asık halde oturuyor. Anne çocuğun yanına giderek  “Amannn takma babanı, desin desin susar, ben hiç takmıyorum bile sende öyle yap” diyor. Video arkasında eğlenceli bir müzik ve annenin yüzünde vurdumduymaz mimikler. Kaç farklı anne çocuk aynı videoyu çekmiş. Altına da “aynı biz” yorumu yapan başka anneler var.

Çocuğuna babasını “TAKMAMASINI” tavsiye eden anneler, çocuklarının yalnızca babasını değil kendisini de takmayacağının hatta saygı duymayacaklarının farkında değiller.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

İrlanda’da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor

İrlanda'da Üniversite Öğrencilerinin Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor Dublin College Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor…

8 saat ago
  • Gündem

Başkan Biden’dan UCM Savcısına Eleştiri: “Bu Savcı”

Başkan Biden'dan UCM Savcısına Eleştiri: "Bu Savcı" Biden'ın Açıklamaları ve Tepkiler ABD Başkanı Joe Biden,…

9 saat ago
  • Gündem

TARİKATLAR DA DENETİMİ GEREKTİREN SİVİL ÖRGÜTLERDİR

Bilinen tarihçilerimizden Erhan Afyoncu’nun Sabah gazetesinde yayınladığı 19 Mayıs 2024 tarihli ve “Osmanlı’nın tarikatlarla ilgili…

10 saat ago
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz’de Cenaze Töreni Düzenlendi

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz'de Görkemli Cenaze Töreni Düzenlendi Tebriz'deki Yas ve Anma Töreni Tebriz…

11 saat ago
  • Gündem

VAHDETTİN VATAN SEVER BİR KAHRAMANDI (III)

Bazen düşünüyorum da dünyada bizden başka kendi tarihine düşman başka bir millet var mıdır acaba?…

12 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan UCM’nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli

Hamas'tan UCM'nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrailli…

13 saat ago