islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,1928
EURO
34,9696
ALTIN
2.516,99
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

HÜKÜMDAR EBEVEYNLİKTEN KÖLE EBEVEYNLİĞE

HÜKÜMDAR EBEVEYNLİKTEN KÖLE EBEVEYNLİĞE

Bir veli öğretmene şiddet uygulamış, gerekçesi de öğretmenin zorbalık yapan oğlunu uyarması. Çocuk babayı arayıp hemen buraya gel demiş. Babada okula girdiği anda hiç konuşma, olayı anlama gereği duymadan bayan öğretmene saldırmış. Hepimiz zorbalığı babasından örnek alarak öğrenmiş olan çocuğun velisine öfke duyduk, şiddete hayır dedik ama aslında özel okulların çoğunda öğretmene psikolojik şiddet uygulanıyor. Nasıl mı?

Benimde bir dönem tecrübe ettiğim özel okul öğretmenlik deneyimimde öğretmen öğrenciye hak ettiği notu veremiyor. Ben ortaokul öğrencilerinin seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerine giriyordum. İdare benden “Bu ders seçmeli ama biz zorunlu olarak veriyoruz. Tüm çocuklara lütfen yüksek not veriniz.” Ricasında bulundu!  Çocuklar sınavdan düşük not aldığında öğretmenlerin, veliler iyi anlatamadığımı düşünecek diye endişelendiğini gördüm. Tüm okullar ve velileri için durum muhakkak ki böyle değil ama eti senin kemiği benim zihniyetinden, paramla satın aldığım öğretmen devrine geçildi. Tıpkı hükümdar ebeveyn devrinden köle ebeveyn devrine geçildiği gibi.

Hükümdar Ebeveynlikten Köle Ebeveynliğe

Çocuk eğitim ve disiplini anlayışı değişim göstermeye başladı. İki binli yıllara kadar ebeveynler, çocuklarının eğitiminde daha aktif rol üsleniyor daha fazla söz sahibi oluyorlardı. Bu durum bazı ailelerde çok daha katı bir şekilde çocuğa özgürlük alanı bırakmadan, bireyselleşmesine imkan vermeden hatta çocuğun özüne bakmadan “ biz ne dersek o” şeklinde uygulanıyordu. Öyle ki ebeveyn okul arasında “eti senin kemiği benim” anlayışı hüküm sürüyor çocuk söz ve hak sahibi olamıyordu.

Şimdi ise bu yanlış anlayış yerini başka bir yanlış olan “Tüm haklar çocuğumun” anlayışına bıraktı.  Çocuklar karar veriyor, emrediyor ebeveynler de boyun eğiyor. Hatta boyun eğmekle yetinmiyor herkesten bunu bekliyor.

Oysaki bir ortası var bunun her yerde anlatılan yazılan.

Saygısızlığın Eğitimi

İnternette bir viral video akımı. On yaşlarında bir çocuk yüzü asık halde oturuyor. Anne çocuğun yanına giderek  “Amannn takma babanı, desin desin susar, ben hiç takmıyorum bile sende öyle yap” diyor. Video arkasında eğlenceli bir müzik ve annenin yüzünde vurdumduymaz mimikler. Kaç farklı anne çocuk aynı videoyu çekmiş. Altına da “aynı biz” yorumu yapan başka anneler var.

Çocuğuna babasını “TAKMAMASINI” tavsiye eden anneler, çocuklarının yalnızca babasını değil kendisini de takmayacağının hatta saygı duymayacaklarının farkında değiller.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar