HZ. İSA ve HAÇ KONULU SORULAR?
Hz. İsa şefkat peygamberi olarak gönderilmiş olduğuna göre niçin yeniden savaşı içine alan evrensel işlevlerle gönderilecektir?
Cevap:
Soru, yanlış bilgi ve yargı üzerine oturtulmuştur.
Bütün Nebiler-Resuller gibi Hz. İsa da Allah’a ibdeti emretme ve Tağut’tan sakınma-sakındırma ile görevlendirilmiştir. (Nahl 36)
Hz. İsa ve tebliğ ettiği İncil, Tevrat’ı bütün hükümleri ile tasdik etmektedir. (Maide 46) Bir diğer anlatımla mahalli bir Nebi-Resul olan İsa da meşru savaşı emreden Tevrat’ı uygulamakla yükümlü kılınmıştır.
Onun ilave görevi Yahudilere hataları sebebiyle yasaklanan bazı maddeleri helâl kılmaktı. ( Â. İmran 50)
Hz. İsa, mevcut muharref İncile göre barış getirmeye değil fakat kılıç getirmeye geldiğini kendisi bildirmekte, (Matta 10/34) Dünyaya ateş atmaya geldiğini kendisi ifade etmektedir… (Luka 12 49)
Özetlersek Hz. İsa diğer bütün Peygamberler gibi rahmet ve savaş peygamberidir. Diyalogcularca yüklenmek istendiği gibi evrensel niteliği de yoktur. Gelecek de değildir. Gelecek olsaydı örneğin onun annesinin babasız hamile kaldığını, bebekken konuştuğunu ve Allah’ın izni ile ölüleri dirilttiğini bildiren Kur’ân geleceğini de açıkça bildirmez miydi?
Bu konuda mütevatir bir hadîs olmaz mıydı?
Selâm üzerine olsun O, Meryem sûresinde açıklandığı üzere Hz. Yahya’nın konumundadır yani ruhu göktedir ama gelmeyecektir. (15, 33) Kaldı ki Evrensel kılınan son Nebî-Resûl Hz. Muhammed’in yapamadığını onun şeriatini uygulayacağı söylenen mahalli bir peygamberin yapacağını söylemek vahyen nakledilmediği gibi makul de değildir.
Bazı haberlerde Ona yüklenen haçı kırmak, cizyeyi kaldırmak ve domuzu öldürmek ve gibi görevlere Kur’ân ve Sünnet’te yer verilmemektedir. Mesela domuz niçin öldürülsün ki onu yaratan Allah’tır ve yalnızca domuz eti haram kılınarak kulluk denemesi aracı kılınmıştır.
Allah yardımcımız olsun. Yanılmak ve yanıltmaktan Allah’a sığınırız.
HAÇ İŞARETLİ VE İSLAM KARŞITI KURUM ROZETLİ SÜS EŞYALARI…CAİZ MİDİR?
Müslümanların, Haç işaretini içeren süs eşyalarını kullanması, İslam karşıtlığı ile bilinen kurum rozetlerini takması ve laiklik ve Atatürkçülük türü söylemlerde bulunması caiz midir?
Cevabımızı üç başlık altında vermeye çalışalım:
Hz. İSA İSLAM PEYGAMBERİDİR
Hz. İsa bir İslam peygamberidir. O da diğer bütün peygamberler gibi bilgilerini vahiy meleği aracılığı ile Allah’tan almış ve Allah’ın birliği ilkesini tebliğ etmiştir. Bu sebeple Allah’ı Tevhid yani birleme ilkesinden saparak Teslis şeklinde “Baba, Kutsal Ruh ve Oğul” olarak üçlemek, Hz. İsa ve benzeri bütün peygamberlerin bildirilerine göre Kâfirliktir. Bu gerçek, Allah’ın insanlığa son mesajlarını içeren Kurân-ı Kerîm’de şöylece açıklanmaktadır:
“Hiç kuşku yok ki, “Allah üçün üçüncüsüdür!” diyenler de kâfir olmuşlardır! Yani, “Baba bir ilâh, Kutsal Ruh bir ilâh, Oğul İsa bir ilâhtır; fakat hiç biri tek başına Allah değildir. Allah, ancak birbirlerini tamamlayan bu üç unsurun kendisinde birleştiği Tanrıdır.” diyen Hristiyanlar da kâfir olmuşlardır. Oysa Allah birdir, bir tek İlâh olan Allah‘tan başka ilâh yoktur!
Şayet onlar bu çirkin iddialarından vazgeçmeyecek olurlarsa, içlerinden inkârda diretenlere kesinlikle can yakıcı bir azap dokunacaktır!” (Maide 73)
HAÇ, KİPA VE BENZERLERİ
HAÇ, Hıristiyanların inanç sistemini sembolize eden ve Teslis inancını yansıtan bir işarettir. Bu işaret, kişinin Hıristiyan olduğunu izlenimini verir bir benzemedir. KİPA takılması da Yahudiliği çağrıştırır.
Kaçınılması gereken bu tür benzeşmeye, maddeci sosyalist örgütlerin ve LGBT gibi batıl akımların rozetleri-bayrakları ve de MAO-HİTLER ve benzeri PUT adamların posterleri ile örneklendirilebilir.
LAİKLİK VE ATATÜRKÇÜLÜK SÖYLEMİ
BENZEMENİN KÂFİRLİK VE HARAM TÜRLERİ
Doğruluğuna inanılarak ve yürekten benimsenerek yapılan ve yukarda üç madde halinde açıklanan benzeme kişiyi günahkâr kılabilir hatta kâfirliğe sürükleyebilir ve ona Kâfir imiş gibi davranılmasını meşrulaştırabilir. Çünkü Peygamberimiz, Kur’ân izinde “İsteyerek bir topluluğa benzemeye çalışanlar Biz’den değildir, onlardandır.” (Ebu Davud Libas 4) buyurmuşlardır.
Ayırıcı özelliklerinde onlara isteyerek benzeme amacını taşımayan benzeşmeler de haramdır.
Sorumuzla örneklendirirsek Peygamberimiz Hıristiyan iken Müslüman olan Adî b. Hatim’e, taktığı Haç’ı işaret ederek “At o putu . ” şeklinde emir buyurmuşlardır. (Tirmizî, Tefsîr’ul-Kur’ân, 10)
SONUÇ: Estetik duygularımızı, giysilerimizi, aksesuarlarımızı ve hatta söylemlerimizi inançlarımızla çelişmeyecek şekilde oluşturmalı ve geliştirmeliyiz.
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
Nitekim İmam Taberi, Tefsir’inde bu ayetlerde geçen ifadeleri şu şekilde açıklamaktadır:
“Bu ifadeler (Maide Suresi, 110), Hz. İsa’nın ömrünü tamamlayıp yaşlılık döneminde insanlarla konuşabilmesi için gökten ineceğine işaret etmektedir. Çünkü o, genç yaştayken göğe kaldırılmıştı?. Bu ayette (Al-i İmran Suresi, 46), Hz. İsa’nın hayatta olduğuna delil vardır ve ehl-i sünnet de bu görüştedir. Çünkü ayette, onun yaşlandığı zamanda da insanlarla konuşacağı ifade edilmektedir. Yaşlanması da ancak, semadan yeryüzüne ineceği zamanda olacaktır.”7