islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

HZ. MUHAMMED RAHMET VE SAVAŞ PEYGAMBERİDİR

HZ. MUHAMMED RAHMET VE SAVAŞ PEYGAMBERİDİR
16 Kasım 2023 14:24
A+
A-

Özellikle bu son dönemde İslam Savaş Hukuku ile ilgili sorular almaktayız. Bu sorulardan biri de şöyle:

“PERAMBERİMİZ BİZZAT SAVAŞIP ÖLDÜRDÜ MÜ?”

Soruyu kendisine ilettiğimiz Ali Rıza Demircan hocamızın cevabını sunuyoruz.

Bismillah…

Bu gibi soruların cevabını yalnızca tarihi rivayetlerden hareketle vermek doğru bir yöntem değildir. Yüce Kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’e baş vuruda bulunulması da  gerekir.

İSLAM BARIŞ DİNİDİR TESBİTİ DOĞRU FAKAT EKSİKTİR

Biz genelde  iyi niyetle fakat eksik bilgiyle hareket ediyor örneğin “İslam Barış dinidir” diyoruz. Bu ifade doğrudur ve asıldır ama eksiktir.

İslam, “Müslümanlara savaş açılması ve mazlumların yardım çağrısında bulunması “ gibi savaşı meşrulaştırıcı  şartlar oluştuğunda savaşı da görev kılar. (Bakara 2/191; Nisa 4/75)

Savaş izni ve emri ile hayata müdahale edilmeseydi azgın saldırganlar ve  emperyalist zalimler yeryüzünü yaşanamaz hale getirirlerdi. (Bakara 2/51)

Bu sebeple:

İSLAMIN ASIL YÜCELİĞİ BARIŞI ÖNCELEYEN SAVAŞ DİNİ OLMASIDIR.

Bu genel girişten sonra özele inelim:

Peygamberimiz kendisini “Ben rahmet ve savaş peygamberiyim” buyurarak niteliyor.  (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 395)  Onun bu açıklaması Kur’ânidir.

Rabbimiz, ona indirdiği insanlığın hayat düzeni olan Kur’ân’da ” Onu alemlere rahmet olarak o gönderdiğini” açıklıyor. (Enbiya 21/107)

Ona barışçı olmasını (Enfal 8/61) emrederken savaşçı olmasını şöylece emrediyor:

“ O hâlde, ey Peygamber ve Peygamber’in izinden giden Müslüman! Sen Rabb’inin vaadine güven ve tek başına kalmış olsan bile, zalimlere karşı Allah yolunda savaş! Unutmaki, sen ancak kendi eylemlerinden sorumlusun. Bu sorumluluğun gereği olarak, bütün müminleri cesaretlendirerek savaşa teşvik et ve hiçbir zaman ümidini yitirme! Çünküs en üzerine düşeni yaptığın takdirde, Allah kâfirlerin gücünü kıracaktır. Hiç kuşku yok ki, Allah’ın kudreti sınırsız, cezası da pek çetindir.” (Nisa 4/84)

PEYGAMBERİMİZ SAVAŞ EMRİNİ ALMIŞTIR

Peygamberimiz bu ve benzeri âyetlerle Rabbinden silahlı savaşa çıkması emrini aldığına ve bizzat savaştığı da belgeli olduğuna  göre öldürmesi de gayet doğaldır.

Peygamberliği ve rahmet oluşu öldürmesine engel değildir, üstelik rahmet oluşunun da  gereğidir.

Kur’ân’ın değinilen ilgili âyetleri ortada iken Peygamberimizin savaşıp öldürmediği şeklindeki rivayetlere itibar etmek doğru değildir.

 

ETİKETLER: Manşet