islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5608
EURO
34,8287
ALTIN
2.417,33
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Türkiye ABD’nin PKK/YPG Petrol Anlaşmasına Tepkili

Türkiye ABD’nin PKK/YPG Petrol Anlaşmasına Tepkili

Mirat Haber Ajansı

Türkiye, Delta Crescent Energy LLC ve PKK’nın Suriye şubesi olan YPG’nin kolu SDF arasında imzalanan Fırat’ın doğusundaki Suriye petrol rezervleri üzerindeki anlaşma nedeniyle ABD’ye tepki göstererek bu hareketi teröre sponsorluk olarak nitelendirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası hukuka aldırmadan, toprak bütünlüğünü, Suriye’nin birlik ve egemenliğini ihlal ettiği ve terörizmin finansmanı kapsamında ele alındığı için ABD’nin bu adımdaki desteğinden derinden üzüntü duyduklarını, PKK/YPG/SDF terör örgütünün Suriyeli halkın doğal kaynaklarını ele geçirerek bundan elde ettiği gelirle ayrılıkçı gündemini ilerletme arzusunu her zaman açıkça göstermiş olduğunu bildirdi. Bakanlık, Suriye’nin doğal kaynaklarının Suriye halkına ait olduğunu da ekledi.

YPG’nin petrol rezervlerinden elde ettiği petrol gelirlerinin, rezervlerin kapasitesi artırıldıkça daha da artacağına inanılmakta. YPG’nin Suriye petrol rezervlerinden yaklaşık 350 milyon dolar kazanacağı tahmin ediliyor. ABD, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’ye askeri operasyonu sonrasında birliklerini bölgeye sevk etmişti. Başkan Donald Trump, Amerikan birliklerinin Suriye’deki yeni misyonunun Suriye petrol rezervlerini korumak olduğunu da açıkça belirmişti. Suriye dışişleri bakanlığı ayrıca 2 Ağustos’ta YPG ile yapılan anlaşmanın Suriye’nin ham petrolünü çalmayı amaçlayan yasadışı bir anlaşma olduğunu söyledi. Türkiye ve ABD, Suriye’nin doğusunda YPG / PKK’nın statüsü konusunda uzun zamandır çelişiyor. Türkiye, terör örgütünü Fırat’ın doğusunda özerk bölgesini oluşturmayı amaçlayan bir tehlike olarak kabul ederken, ABD onu DAEŞ’e karşı mücadele bahanesiyle etkin bir yerel araç olarak görüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.