islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İki Ülkeden Savaş Anlaşması

İki Ülkeden Savaş Anlaşması
31 Aralık 2021 10:04
A+
A-

Güney Kore, ABD ile Kore Savaşı’nı resmen sona erdirecek bildiri taslağı üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı. Savaşta, Güney Kore’de 40 bin 670’ı BM askeri, 137 bin 899’u Kore askeri olmak üzere 178 bin 569, Kuzey Kore’de ise 508 bin 797 asker hayatını kaybetti.

Yonhap’ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Chung Eiu-yong, gazetecilere verdiği demeçte, ülkesinin ve ABD’nin savaşı sona erdirmenin önemi konusunda hem fikir olduğunu belirtti. Chung, iki ülkenin savaş sonu bildirgesinin taslak metni üzerinde fiilen bir anlaşmaya vardığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise kendilerinin Kuzey Kore ile diyalog ve diplomasi yoluyla Kore Yarımadası’nda kalıcı barışı sağlamaya kararlı oldukları mesajını verdi. Sözcü, ABD’nin, müttefiklerinin ve konuşlandırılmış güçlerinin güvenliğini artıran somut ilerlemeler sağlamak için pratik bir yaklaşımın parçası olarak Kuzey Kore ile ilişki kurmaya devam edeceklerini ifade etti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in 13 Aralık’ta ABD, Çin ve Kuzey Kore’nin, Kore Savaşı’nı resmen bitirmek konusunda prensipte anlaştıklarını belirtti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae Song da eylülde yaptığı açıklamada, Pyongyang yönetiminin ABD’nin “düşmanca politikasına” son vermediği sürece resmi bir savaş sona erdirme girişimlerini kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

KORE SAVAŞI

Japonya, 1910’da ilhak ettiği ve 1945’e kadar yönettiği Kore Yarımadası’ndan 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle geri çekilirken yarımadada 1945’te kurulan iki hükümet, 1948’e kadar karşılıklı olarak “birbirine katılma” çağrısı yapmıştı. Çağrıların sonuç vermemesi üzerine Kuzey ve Güney, ayrı ayrı kendi devletini kurmuştu.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak için Kore’ye göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafında savaşa katılma kararı aldı.

Savaşta, Güney Kore’de 40 bin 670’ı BM askeri, 137 bin 899’u Kore askeri olmak üzere 178 bin 569, Kuzey Kore’de ise 508 bin 797 asker hayatını kaybetti.

Kore Savaşı’nda 36 bin 940 askerini yitiren ABD, “en çok kayıp veren ülke” oldu. ABD’yi 1078 kayıpla İngiltere izledi.

1950 yılından 1953 yılına kadar süren Kore Savaşı, barış anlaşmasıyla değil bir ateşkesle sona erdirilmişti.

İki taraf arasında kalıcı bir barış anlaşması imzalanmadığı için Güney Kore ve Kuzey Kore söz konusu tarihten beri teknik olarak hala savaşta bulunuyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.