islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5059
EURO
34,9169
ALTIN
2.447,53
BIST
9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KÜRESEL EKONOMİK ETKİLERİ NELER?

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KÜRESEL EKONOMİK ETKİLERİ NELER?

İklim değişiklikleri küresel anlamda büyük önem arz etmektedir. Özellikle ekonomik geçim kaynakları ve küresel finansal sistem üzerindeki etkisi ülkelerin ekonomik istikrarı için çok önemlidir. OECD’nin “The Upcoming Slow Down of the Global Economy in the Next 60 Years” raporuna göre, sanayileşme ve  fosil yakıtların kullanımının artmasından dolayı seragazı emisyonlarının 2060 yılında iki katına çıkması beklenmektedir.Bu artış, Asya ülkelerinin büyüme oranında %5’lik bir gerilemeyi, dünya ekonomisinde ise ortalama yıllık büyüme oranını 2014-30 için öngörülen %3.6’dan 2030-60 için %2.7’ye gerileteceğini tahmin ediyor. İklim değişikliklerinin temel ekonomik etkisinin  tarımsal üretimde azalma, su kıtlığı, yeni hastalıkların yayılması ve bakteri artışının sebep olacağı belirtiliyor.

İklim değişiklikleri ile dış mekan çalışanlarının çalışan verimliliğinin düşmesi de diğer önemli ekonomik etkilerinden birisidir. İklim değişiklikleri ve değişen çalışma şartları dünya çapında toplu göçlere neden olmakta ve sosyo ekonomik dengeyi önemli ölçüde değiştirmektedir. Yapılan göçlerle,su altında kalan sahiller, kuraklıktan etkilenmiş tarım arazileri ve yıkıcı etki ile karşılaşmış doğal afet alanları terk edilmektedir.Araştırmacılara göre, 2050 yılına kadar iklim değişikliği, 700 milyon insanı daha göç etmeye zorlayacaktır.

Dünya daha sıcak günler geçirdiğinde veya şiddetli sağanak ve selle karşı karşıya kaldığında birçok tarım ürününün üretim verimi azalıyor ve tarım ürünlerinin gıda fiyatları yükseliyor.Tarım ürünlerindeki arzın azalması v etarım ürünleri ile beslenen hayvan fiyatlarındaki artış da iklim değişikliğinin küresel ekonomiye etkilerindendir.

Küresel ısınmanın getirdiği maliyetler her yıl birikimli olarak artmaya, çeşitli disiplinlerden bilim insanları ise bu konuda uyarılar yapmaya devam ediyor.Ayrıca son yıllarda dünyada ve ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız büyük çaplı sel ve yangınlar, iklim değişikliklerinin birçok olası zinciri nasıl etkilediğini ve özenle tedbirler alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Çeviri: Merve Sağman

Kaynak:climatehotmap,21yyte

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.