islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
ALTIN
2.425,41
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ABD, ‘Suriye’de Rusya ile ortak Hareket Ediyoruz’

ABD, ‘Suriye’de Rusya ile ortak Hareket Ediyoruz’

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ülkesinin Suriye’de Rusya ile ‘iletişim’ kanallarını açık tutmaya çalıştığını söyledi.

Rusya’nın Suriye’nin doğusunda ABD üslerinin yakınına uçak konuşlandırması hakkında yorum yapmayı reddeden Kirby, Suriye’de Rus tarafı ile ABD tarafı arasında bir çekişmenin meydana gelmesini engellemek, yanış anlaşılmaların ve istenmeyen sonuçların olmadığından emin olmak için ABD ile Rusya arasında iletişim kanallarının bulunduğunu bildirdi.

Kirby’nin bu açıklaması, Rusya’nın Suriye’nin doğusundaki Kamışlı kentinde ABD üslerine yakın bir bölgeye Su-35 savaş uçaklarını sevk etmesinin ardından geldi.

Rus güçler Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD ordusuna ait üsler ile Türk güçlerin konuşlu bulunduğu üslerin yakınında savaş uçaklarının katıldığı askeri tatbikatlarını sürdürdü. Rus savaş uçakları Rakka kentine bağlı Tel Abyad’ın güney kırsalının semalarında uçuş gerçekleştirdi. Rus güçleri, Türk güçleri ve desteklediği Suriyeli silahlı muhalif grupların kontrolündeki Barış Pınarı bölgesinde yer alan temas hatlarında gerçek mühimmatla tatbikat düzenledi. Tatbikatın yapıldığı bölgeler, sivil ve askeri bakımından Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında bulunuyor.

Rus güçler bu tatbikattan bir gün önce Haseke kentinin kuzey kırsalında bulunan Tel Tamir beldesinde Suriye rejim güçleriyle benzer bir tatbikat gerçekleştirdi. Moskova, rejim güçlerine ait uçakları kullanmak ve kabiliyetlerini geliştirmek hedefiyle düzenleyeceği tatbikat ve eğitimler kapsamında Rakka kentinin batı kırsalındaki Tabka beldesinde yer alan havalimanına 8 adet Su-35 Rus uçağı konuşlandırdı.

Rusya ilk kez bu bölgeye Su tipi savaş uçaklarını konuşlandırdı. Nitekim daha önceleri Rus yapımı Mi-17 ve Mi-25 tipi helikopterler ile Kamışlı’daki hava savunma sistemi ile yetiniyordu.

Söz konusu bölgenin hava sahası iç içe geçmiş durumda. Buna göre, uluslararası koalisyona ait uçaklar Haseke’nin kuzey kırsalındaki üslerde konuşlu ABD güçleri ile uluslararası koalisyon güçlerinin nüfuz alanında uçuş yapıyor. Rus uçakları ise Kamışlı Havalimanı yakınındaki büyük askeri üste ve Tabka beldesindeki üste konuşlu Rus güçlerinin nüfuz alanında varlık gösteriyor. Türk insansız hava araçları (İHA) ise bölgede konuşlu Türk güçleri ve desteklediği Suriyeli grupların nüfuz alanında uçuş gerçekleştiriyor.

Haseke’nin kuzey kırsalındaki El-Kasrak ve Tel Bedir köylerinde uluslararası koalisyon güçlerine ve ABD güçlerine ait iki üssü koruyan uluslararası koalisyona ait uçaklar, Rus uçakların rejim güçleriyle askeri tatbikat yapmasının ardından önceki gün Tel Tamir semalarında havalandı. Koalisyona ait uçaklar nüfuz alanına yaklaşılmasını ve aralarında sürtüşmenin yaşanmasını engellemek için Rus uçaklarına uyarı ateşi açtı.

ABD’den YPG’ye 50 tır lojistik malzeme sevkiyatı

Diğer yandan görgü tanıkları, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona ait ilk konvoyun Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’nin kontrolündeki Kamışlı kentine girdiğini aktardı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki son görüşmenin ardından geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Suriye arasındaki El-Velid Sınır Kapısı üzerinden Kamışlıya ulaşan konvoyda lojistik malzeme yüklü 50 tırın bulunduğu belirtildi.

ABD’nin YPG’ye destek vermesi, Ankara ile Washington arasındaki temel ihtilaf noktalarından birini teşkil ediyor. Çünkü Türkiye YPG’yi, kendi topraklarında 30 yılı aşkın süredir savaştığı PKK’nın Suriye uzantısı bir terör örgütü olarak tanımlıyor.Erdoğan pazar günü Roma’da Biden ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin YPG’ye verdiği desteğe ilişkin olarak, “Bugüne kadar olan süreç böyle devam etmeyecektir” ifadesini kullandı.

Muhalif ‘Devrim Komandoları’ grubu, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon gücü bünyesindeki Ortak Operasyon Gücü Komutan Yardımcısı İngiliz Tuğgeneral Richard Bell ile ‘Devrim Komandoları liderlerinin Tenef Üssü’nde bir araya geldiğini bildirdi. Devrim Komandoları, yaptığı açıklamada, “Görüşmede, Bölgedeki son gelişmeleri ve DEAŞ karşıtı operasyonların düzenlenmesine yardımcı olma taahhüdümüzü ele aldık” ifadesini kullandı.

ABD’li yetkililer, Suriye-Irak-Ürdün sınır hattında yer alan Tenef Üssü’ne geçtiğimiz günlerde bomba yüklü drone (SİHA) ile yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. ABD Başkanı Biden son Avrupa turu sırasında saldırıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta Washington’un saldırıya misilleme yapacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.