islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5798
EURO
34,9832
ALTIN
2.425,63
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

İlhan Omar, Kaşıkçı cinayetinden dolayı MBS’ye yaptırım tasarısını açıkladı

İlhan Omar, Kaşıkçı cinayetinden dolayı MBS’ye yaptırım tasarısını açıkladı
Mirat Haber Ajansı

ABD Temsilciler meclisi üyesi Somalili Müslüman kökenli İlhan Omar Salı günü, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesindeki rolünden dolayı Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a (MBS) yaptırım uygulayan bir tasarıyı sundu. Hareket, ilerici milletvekilini Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Başkan Joe Biden ile anlaşmazlığa sürüklüyor. Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI), geçtiğimiz Cuma günü, ABD casus teşkilatları tarafından hazırlanan ve MBS’yi, Suudi vatandaşı ve ABD’de ikamet eden Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürüldüğü 2018 operasyonunu planlamakla suçlayan gizliliği kaldırılmış bir raporu yayınladı. Minnesota’lı bir Demokrat milletvekili olan Omar, bunun insanlığımızın bir sınavı olduğunu söyledi. Omar, Amerika Birleşik Devletleri ifade özgürlüğünü, demokrasiyi ve insan haklarını gerçekten destekliyorsa, Muhammed bin Salman’a yaptırım uygulanmaması için hiçbir neden olmadığını belirtti.

Yönetim aynı fikirde değil

Yaptırım çağrısı, MBS’yi cezalandırmayı reddeden Biden ve Dışişleri Bakanlığı ile çelişiyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Pazartesi günü Washington DC’de düzenlediği basın toplantısında, ABD-Suudi ilişkisini “bozmak” yerine “yeniden ayarlamaya” çalıştıklarını söyledi. Pelosi 26 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ODNI raporunun dünyanın uzun zamandır bildiği şeyi doğruladığını söyledi: Cemal Kaşıkçı, MBS de dahil olmak üzere üst düzey Suudi yetkililer tarafından vahşice öldürüldü.

Ancak Pelosi, ilişkiyi “yeniden ayarlama” çağrılarını yineledi ve Meclisin Kaşıkçı’nın anısını onurlandırmak için yasa çıkaracağını söyledi. Suudi Arabistan, ABD istihbarat raporunun bulgularını reddetti. Pazartesi günü, ülkenin Birleşmiş Milletler deimi temsilcisi de, suçlamayı makul şüphenin ötesinde kanıtlamaya yakın bir yere yükselmediğini söyledi. Biden yönetimi, ODNI raporunda tanımlanan 18 kişiden bazılarının ABD’ye seyahat etmesini yasaklayacağını, ancak isimlerini vermeyeceğini söyledi. Veliaht prens fiilen Suudi devlet başkanı olduğu için MBS’nin engelliler arasında olması pek olası değil. Demokratik Temsilci Tom Malinowski tarafından öne sürülen ve Suudi Arabistan Büyük İnsan Hakları İhlalleri için Hesap Verebilirlik Yasası adlı bir başka yasa tasarısı, MBS’nin bile ABD’ye seyahatinin yasaklanmasını sağlamayı amaçlıyor.

ODNI raporu ayrıca, 11 Eylül 2001 saldırılarının kurbanlarının ailelerini, ticari uçakları Pentagon, İkiz Kuleler’e taşıyan korsanları desteklemekteki sözde rolünden dolayı “Suudi Arabistan’ı” nihayet sorumlu tutacak “belgelerin sağlanmasında” adalet “çağrısı yapmaya teşvik etti.. Suudi Arabistan, saldırılarda oynadığı iddia edilen rol nedeniyle yıllardır ABD mahkemelerinde davalarla karşı karşıya. Omar’ın faturası Malinowski’nin aynısını yansıtıyor ve “Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili tüm MBS işlemlerini engellemek ve yasaklamak için varlıkları donduracak, Veliaht Prens’in Amerika Birleşik Devletleri için kabul edilemez olmasını, vize veya diğer göçmenlik yardımlarını almaya uygun olmamasını sağlıyor ve herhangi bir mevcut vizeler ”. Omar, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in açıklamasında şunları söyledi: “Veliaht Prens cezalandırılmazsa, bu sonsuza kadar asıl suçlunun cinayetten paçayı kurtarabileceğinin işaretini verecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.