islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

İMAM REZA KOMPLEKSİ

İMAM REZA KOMPLEKSİ

Mimar: Kalout Architect Studio

Yapım Yeri: Tahran, İran

Yapım Yılı: 2012

İmam Reza dini ve kültürel kompleksinin Tahran’ın kültürel bölgesinde konumu, projeyi sosyal etkileşim ve farklı nesillerin ve sosyal grupların katılımı için kentsel bir alan yaratmaya yönlendirmiştir.

Farklı sosyal gruplar arasındaki korelasyon ve karşılıklı ilişki ve yeni neslin komplekste varlığını teşvik etme ana fikri; birlik ve sosyal uyumun sembolü olarak kenetlenen eller fikriyle şekillenen kompleksin son biçimine yansır. Bu ana formun ardından, binanın yan kanatları ek işlevlerle birlikte yerden yükselerek zemine yaslanan görsel olarak yenilikçi bir form oluşturmuştur.

Kompleksin ana formu, dini bir mekanın ihtişamıyla, Yaratıcı ile bağlantı kurmak ve kubbenin sembolik formunu hissetmek için çok eski bir tutkuyu yerine getirmek için eşsiz bir deneyim fırsatı sunar. Bu dolaysız ve açıklayıcı bağlantı, Pers mimarisinin özelliklerinden biri olarak, kullanıcıların dış kalabalıktan uzaklaşmasını ve binayı sakin bir mekanda algılamasını sağlayan batık bir avlu tarafından da oluşturulmuştur. Ayrıca suyun varlığı tasarımın şeffaflığını arttırmaktadır.

İç Mekan

Bu mekan sadece gündelik hayattan ayrılmayı mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda anlam aktarım sürecine de katılır. Külliye cami, sanat galerisi, kitapçı, kahvehane, amfi tiyatro ve bilişim merkezi gibi çeşitli işlevsel alanlardan oluşmaktadır ve hepsi birleşik bir biçimde tasarlanmıştır. Ayrıca, çevredeki kentsel alanları projeye genişletmek ve projeye hayat vermek için kompleksin yanında yan koridorlar ile kullanıcının varlığı ve farklı mekanlardaki olası hareketleri arttırılmıştır.

Projenin yapımında, kullanıcıların İslam ve Fars mimari tarihinden hatıralarını uyandırmak için sosyal kimliklerine bazı göndermeler yapılmıştır. Koridorların duvarlarında kullanılan tuğlalar ve camlar, topraktan ışığa doğru yükselen sembolik hareketi ifade eder.

Fars Geleneksel Mimari Ögeleri

Ana kubbeyi kaplayan el yapımı cam, Allah’ın isimleriyle işlenmiştir ve dualarla yüz yüze bağlantıdan başlayıp kubbe boyunca göğe ulaşır.




Kıble Yönelimi
Avlu
Kütle Yerleşimi
Dış Hatlar
Form
Yapı Kesiti
  1.  
ETİKETLER: Tahran
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.