islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
ALTIN
2.308,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İngiliz İLKELLİĞİ “AYAKKABIYLA EVE GİRMEK”

İngiliz İLKELLİĞİ  “AYAKKABIYLA EVE GİRMEK”
5 Kasım 2022 12:00
A+
A-

Vücudun, elbiselerin, konutun ve işyerlerinin temiz olması yozlaşmamış insanlığın kabul ettiği ve edebileceği bir gerçektir. Bu durum dindar Müslüman kişiler ve aileler için ise olmazsa olmazdır. Çünkü Müslümanlar üzerlerini ve bulundukları mekânları namaz kılacak şekilde tertemiz tutmakla yükümlüdürler.

İslam “ temizlik imanın yarısıdır “ buyurur, “ gücümüz ölçüsünde temizliğe yönelmemizi  “ emreder.

Bu sebeple biz Müslümanlar için evlere ayakkabı ile girmek sorunu yoktur. Olmamalıdır da. Ama batıyı örnek alanlarımızın ve onlara özenen ilkellerimizin böyle bir duyarlılığı yoktur.

Süleymaniye Camii İmama Hatibi olduğum yıllarda eşimin dayısı yaşantımızı bildiği halde ziyaretimize geldiğinde ayakkabılarıyla eve girmek istemez mi? Onun modernlik özentisi  içinde yaptığı bu saygısızlığa anında tavır koydum. Giremeyeceğini anlayıcında hatasında ısrar edemedi.

İnançta, giyimde, eğitimde, hukukta, ekonomide ve sanatta hulâsa kişisel ve toplumsal hayatın hemen hemen her alanında batılılara benzemek, Osmanlının son dönemlerinden günümüze dek sürdüğümüz aşağılığımız olmuştur. Olmakta da devam etmektedir.

Çok şükür evlerde köpek beslemek gibi evlere ayakkabı ile girmek de azınlık bir gurubun özentisi olmayı aşamamıştır.

Eve ayakkabılarla girilip girilemeyeceği konusunu tartışmaya açmakla İngilizler uyanmaya başladı, dileriz onları taklit ederek bizim batıya taparlarımız da  uyanmaya başlar.

Haberin Özeti

“ Türkiye’de ve doğu toplumlarında yaygın olan eve girerken ayakkabıları çıkarma alışkanlığı, Batı ülkelerinde tartışmalara yol açıyor.

SOZCU.COM.TR

Yayınlanma: 13:21 – 03 Kasım 2022 Güncellenme: 13:42 – 03 Kasım 2022

İngilterede bir kadının, eve gelen misafirlerden ayakkabılarını çıkarmasını istediği haberi ülkede tartışmalara yol açtı. İngiliz Daily Mail gazetesi, kadının bu isteğinin sosyal medyayı ikiye böldüğünü, bazı kişilerin bunu “kabalık” olarak nitelerken birçok kişininse destek verdiğini yazdı.

Ebeveynlere yönelik tartışma sitesi Mumsnet’te Inchgreen55 rumuzlu kadın, “Misafirlerimden ayakkabılarını kapının önünde çıkarmalarını istemenin mantıksız olduğunu düşünmüyorum. Evde çıplak ayakla dolaştığım için temizlik açısından bu benim kişisel tercihim. Bazıları bunu sorun etmiyor ama bazı konuklar çok şaşırıyor ve kızıyor” diyerek diğerlerine bu konudaki görüşlerini sordu.

‘KOKAN ÇORAPLARLA DOLAŞMAKTAN İYİ’

Birçok kullanıcı, bu talebin İngiltere’de kabalık olarak algılanacağını belirtti. Bazı kullanıcılarsa evde ayakkabılarla gezmenin “iğrenç bir şey olduğu” yorumunu yaptı.

Bir kişi “Senin evin, senin kararın. Kurallarına uymayan evine gelmez” diye yazdı. Bir kullanıcı “Ben evde terlik giyerim ama gelenlerden bunu istemem” derken bir başkası da şık bir kıyafetle gelen misafirin evde ayakkabısız dolaşmasının yakışık almayacağını savundu. Bir postta böyle bir talepte bulunmanın çok ayıp olduğu belirtilerek “Çoraplarımın görünmesi hiç hoş olmaz ve utanç verici. Oraya bir daha gitmem” yorumu dikkat çekti.

Bazı kullanıcılar kokan çoraplarla dolaşmaktansa ayakkabıyla evde dolaşmanın daha hijyenik olduğunu söylerken bir kişi, “Sokakta köpek pislikleri ve bir sürü kire bastıktan sonra halılara basılmasını normal karşılamak bana çok tuhaf geliyor” ifadelerini kullandı.”

Haberi sunduk.  Yazımızı,  Mehmet Akif’imizi de ilgili mısralarıyla rahmetle anarak noktalayalım:

Bir selâm ver be herif! Ağzın aşınmaz ya… Hayır

Ne selâm vermeyi bilir hayvan, ne de sen versen alır. Yağlı yer, çeşmeye gitmez; su döker, el yıkamaz;

Kafa orman gibi, lâkin, o bıyık hep budanır.

Ne ayıptır desen anlar, ne tükürsen utanır. Tertemiz yerlere kip kirli fotinlerle dalar. Kaldırımdan daha berbat olur artık odalar.

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.