İngiltere araştırması orucu COVID-19 salgınında güvenli olduğunu ortaya koydu

Hakemli Journal of Global Health’de yayınlanan, yeni bir rapora göre, geçen yıl Ramazan ayında Birleşik Krallık’ta oruç tutma uygulamaları Müslümanlar arasında COVID-19 ölüm oranlarının daha yüksek olmasına sebep olmadı.

Mirat Haber Ajansı

Yeni bir rapora göre, geçen yıl Ramazan ayında Birleşik Krallık’ta oruç tutma uygulamaları Müslümanlar arasında COVID-19 ölüm oranlarının daha yüksek olmasına neden olmadı. Hakemli Journal of Global Health’de yayınlanan çalışma, kutsal ayı gözlemleyen İngiliz Müslümanların korona virüs enfeksiyonundan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını belirtti. İngiltere’de üç milyondan fazla Müslüman var, nüfusun yaklaşık yüzde beşi ve çoğu Güney Asya kökenli. Pek çok Müslüman topluluk, diğer azınlık gruplarıyla birlikte pandemiden orantısız bir şekilde etkilendi.

Rapor, İngiltere’de salgının ilk dalgasının zirveye ulaşmasından kısa bir süre sonra, 23 Nisan’da başlayan geçen yıl Ramazan ayındaki COVID-19 ölüm oranlarının karşılaştırmalı bir analizine dayanıyordu. Ülke çapında bir tecrit nedeniyle ay içinde camilerde olağan bayramlar ve toplu ibadetler iptal edildi. Araştırmacılar, Müslüman nüfusun en az yüzde 20 olduğu İngiltere’deki bir düzineden fazla yerel yönetim bölgesindeki ölüm oranlarını analiz ettiler. Ramazan döneminde bu bölgelerde ölümlerin istikrarlı bir şekilde düştüğünü tespit ettiler.

Bazı İngiliz yorumcular geçen yıl Ramazan ayında enfeksiyonlarda bir ani artış olabileceğini öne sürmüşlerdi. Raporda, azınlık topluluklarının davranışlarının ve kültürel uygulamalarının pandemiye artan maruziyetlerini açıkladığını öne süren çok sayıda yorum yapıldı. Raporda, bu iddiaların kanıta dayalı olmadığını ve yaşam ve çalışma koşullarındaki eşitsizliklerden kaynaklanan dikkat dağıtıcı unsurlar olmadığını da ekledi. Rapora göre, COVID-19 salgını öncesinde ve sırasında sosyal olarak dezavantajlı gruplar için sağlık hizmeti erişimi ve diğer eşitsizlikleri, azınlık toplulukları arasında enfeksiyonların artmasının temel itici güçleri oldu.

Çalışmanın yazarlarından Selman Waqar, verilerin, bazı siyasetçilerin ve diğer yorumcuların, geçen yıl yaşanan vakalarda artışlardan özellikle Müslümanların başta olmak üzere bazı toplulukların sorumlu olduğu yönündeki yorumlarıyla da çeliştiğini belirtti. Bu arada İngiltere’nin en büyük Müslüman şemsiye organı olan İngiltere Müslüman Konseyi (MCB), raporun aşırı sağ grupların Müslümanların kilitleme kurallarını çiğneyip enfeksiyonlarda ani artışa neden olacağı yönündeki olumsuz varsayımlarını çürüttüğünü açıkladı.

Recent Posts

  • Gündem

ABD Üniversitelerinde Filistin’e Destek Eylemleri Yayılıyor

ABD Üniversitelerinde Filistin'e Destek Eylemleri Yayılıyor California Üniversitesi öğrencilerinin Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını protesto etmek…

14 dakika ago
  • Gündem

SADULLAH AYDIN: ÖLÜMÜ UNUTAN GENÇLİK DİNİ DEĞERLERDEN UZAKLAŞTI

Yazar Sadullah Aydın’ın Rağbet Yayınları arasında çıkan son romanı “Prens ve Ölüm” kitabı hakkında konuştuk.…

1 saat ago
  • Makale

KUR-AN’I KERİM’DE TERÖR’ÜN TANIMI

Sosyologlar, düşünürler, devletler ve devletin istihbarat birimleri terör kelimesinin bir çok tanımı yapmıştır. Ancak Kuranda…

2 saat ago
  • Makale

Siyasal Travmalar ve Sorgulama

Çözüm arayışları için, toplumların çöküşünde birçok şeyin eş zamanlı sorgulanması gerekirken, biz önceliğin eğitim olduğunu…

2 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR II

İsraf Nedir? Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını…

2 saat ago