islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3879
EURO
34,5666
ALTIN
2.382,00
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

İNGİLTERE DE EVLİLİK YAŞI 18’E YÜKSELTİLDİ

İNGİLTERE DE EVLİLİK YAŞI 18’E YÜKSELTİLDİ
1 Ağustos 2023 14:00
A+
A-

Euronews Türkçe’nin  yeni/taze haberi şöyle:

Cinsel ilişkiye girme yaşının 16 olduğu İngiltere ve Galler’de yeni yasa ile 18 yaşın altında evlilik ve medeni birliktelik suç haline geldi.

İngiltere ve Galler’de zorla evlendirme ve çocuk evliliklerinin önüne geçmek amacıyla resmi evlilik ve medeni birliktelik yaşı bugünden itibaren 18’e yükseltildi.

Buna göre 16 ve 17 yaşındakilerin, ebeveynlerinin rızası olsa bile evlenmeleri veya medeni birliktelik kurmalarına artık izin verilmeyecek.

Adalet Bakanlığı, Evlilik ve Medeni Birliktelik (Asgari Yaş) Yasası’na göre şartlar ne olursa olsun, isteyerek ya da zorla, savunmasız çocukları evlendirmek suretiyle istismar etmenin artık yasa dışı ve cezai bir suç olacağının altını çizdi.

Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada “Bu değişiklik, çocuklarda kalıcı hasara yol açabilen zorla evlendirmelerin önünü kesecek ve hükümetin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele konusundaki kararlılığının bir parçasını oluşturacaktır.” denildi.

Adalet Bakanı Dominic Raab da “Çocukları reşit olmayan kişilerle evlenmeye yönlendirenler artık haklı olarak yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacaklar” şeklinde açıklamada bulundu.

18 yaş yaygın şekilde yetişkinliğe geçiş ve tam vatandaşlık haklarının kazanıldığı reşit olma yaşı olarak kabul ediliyor.

MEĞER İNGİLTERE VE GALLER PEK GERİ İMİŞ

Bize örnek olarak gösterilen İngiltere meğer biz Türk’lerden geriymiş !  Çünkü bizde bu kanuni düzenleme daha erken erken dönemde başladı.

(Türkiye’de evlenme yaşı, 1938 yılına kadar kadar kızlarda 17, erkeklerde 18 olarak belirlenmiştir. 1938 yılında yapılan değişiklikle bu yaş, kızlarda 15’e erkeklerde 17’ye düşürülmüştür. 2002’de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir.)

18 yaş öncesinde anne babalarının rızası altında evlendikleri ve evlendirildikleri için hala ceza evinde yatan pek çok gencimiz var. Uygulanan bu zulüm devam ediyor. AK PARTİ de bu zulme seyirci kalmakta.

İSLAM’IN HÜKMÜ

İslam,  evlilik dışı ilişkiyi her yaş için yasaklar. Evlilik dışı ilişki olan zina en büyük günahlardandır. Dört şahidin tanık olacağı şekilde yapılan zina da suçtur ve Allah’ın belirlediği Kur’âni ceza yüz sopa vurulmasıdır. (Nûr 24/2)

İSLAM’DA ÖLÇÜ NEDİR?

İslam’da evlilik için belirlenen  ölçü yaş  olmayıp  evleneceklerin ergin ve rüşd sahibi olmalarıdır. Yani ergin ve evliliğin getireceği sorumlulukları üstlenebilecek ruhsal gelişim içinde olmalarıdır. Yaşadığımız şartlarda bu durum ebeveynlerin bilgisi altında 16-18 olarak da belirlenebilir.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.