islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3292
EURO
35,0378
ALTIN
2.280,52
BIST
8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İngiltere ile Fransa Arasındaki Krizde İngiltere’den Rest

İngiltere ile Fransa Arasındaki Krizde İngiltere’den Rest
19 Kasım 2021 17:14
A+
A-

İngiltere, Fransa ile yaşadığı balıkçılık krizi sonrası gelen misilleme tehdidine karşı kendilerine yaptırım uygulanması durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

İngiltere ile Fransa arasında uzun süredir yaşanan balıkçılık krizi sonrası sular durulmuyor. Fransa’nın misilleme tehdidine İngiltere, AB ile olan ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına çevirme ile tehdidiyle karşılık verdi.

Aralarındaki Kriz Büyüyor

İngiltere ile Fransa arasında yaklaşık 10 aydır süregelen balıkçılık hak ve kotalarına dair anlaşmazlık, her iki ülkenin yöneticilerinin gün geçtikçe birbirlerine sert söylemlerde bulunmasıyla büyümeye devam ediyor.

Son olarak İngiltere’ye bağlı olan Jersey Adası’nın temsilcilerinin oluşturduğu konsey ile görüşme gerçekleştiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Fransa’nın balıkçılık haklarına dair ‘haksız’ tehditlere maruz kalması durumunda İngiltere’nin ‘Jersey’in arkasında durmaya devam edeceği ‘ ifadelerinde bulunması, karşılıklı ilişkilerin yer aldığı kritik eşiği göstermesi açısından büyük bir önem taşıyor.

Bu durumda İngiltere, Fransa’nın kendisine yaptırım uygulaması halinde AB ile ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına bile kaydırmayı düşünüyor.

İngiltere Alternatif Limanları Değerlendirecek

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiliz Sky News’e ay başında değerlendirme yapmış, Avrupa Briliği (AB) ile olan ticaret yollarında çeşitliliği sağlayacak şekilde farklılıklar yapmaya çalıştıklarını belirterek “Ticaret yollarını denemek ve (kullanıma) açmak için Hollanda ve Belçika’daki diğer limanlara bakıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere birlikten ayrılmış olsa da Fransa ile ticaretini ve ekonomik ilişkilerini oldukça güçlü bir şekilde sürdürüyor. İngiltere ve Fransa’nın koronavirüs salgınının etkili olduğu 2020 yılında dahi ticaret hacmi 66,3 milyar sterlin seviyesinde bulunuyordu.

İngiltere’den, Fransa’ya 2020 tarihinde 31,1 milyar sterlin seviyesinde ihracat gerçekleştirilirken Fransa’dan da 35,2 milyar sterlin seviyesinde ithalat gerçekleştirildi. Fakat bundan daha da önemlisi İngiltere’nin halihazırda 5. en büyük ticaret ortağı olan Fransa’nın aynı zamanda AB ülkelerinden Calais ve Dover limanları üzerinden İngiltere’ye geçiş konusunda kilit bir konuma sahip olması.

Günde Yaklaşık 10 Bin Araç Geçiyor

Karşılıklı ticaret gerçekleştirilirken büyük bir önem taşıyan bu iki liman arasında gün içerisinde yaklaşık 10 bin civarında feribotlar ile geçiş yapan ağır araç geçişi gerçekleşiyor. İngiltere ve Fransa arasında bulunan Jersey Adası’na yönelik balıkçılık haklarına dair anlaşmazlığın büyümesi ise karşılıklı ticaretin Noel öncesinde aksama riskini artırıyor.

Bir diğer yandan Fransa’nın birlikten ayrılan İngiltere’nin egemenlik haklarının altını çizen açıklamaları sonrasında açıklamaların tonunu biraz yumuşatması da dikkat çekiyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.