islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 6

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 6
2 Mart 2022 09:00
A+
A-

Walthamstow’dan Sevgilerle

Katkıda bulunan 46 yaşındaki Nazeea Elahi, babasının Londralı bir taksiciyle karşılaşmasının, ailesinin Walthamstow’a yerleşmesi için nasıl rehberlik ettiğini anlatıyor. Fazal Elahi, eşini ve 10 yaşından küçük dört çocuğunu geride bırakarak Pakistan’dan Londra’ya geldiğinde 36 yaşındaydı.

“[Babamın] [1963’te Heathrow’a geldiğinde] gidecek sabit bir adresi yoktu, tek bildiği Bradford’da bir yerlerde yaşayan bir kuzeni olduğuydu. Bradford’un Londra’ya göre nerede olduğu hakkında hiçbir fikri olmayan babam, [Heathrow] havaalanında bir taksi şoförüne gitti ve Bradford’a götürülmesini istedi. “Taksi şoförü güldü, çok uzak olduğunu ve bunun yerine ona Londra’da bir adres vermesini söyledi. Babam Londra’da kimseyi tanımadığı cevabını verdi.”

“Şoföre Londra’da Pakistanlıların yaşadığı bir ev bilip bilmediğini sordu, eğer biliyorsa onu oraya bırakabilir miydi? Taksi şoförü onu Queens Road, Walthamstow yakınlarındaki bir eve götürdü. Böylece ailem Bradford yerine Walthamstow’da yaşamaya başladı.”

Ebeveynleri Pakistan’ın Pencap bölgesinden gelen 34 yaşındaki Mariya bint Rehan, babasının bakkalıyla ilgili çocukluk anılarının duyusal bir tarifini sunuyor. “Yorucu bir bekleyişin sonunda nakit ve taşıma zemininden gelen ılık çilekli Yazoo’yu, dükkanı basan tatlı karton kokusunu ve 90’lardan kalma bir Snickers barının yitik tadı”nı hatırlıyor.

Yazar ve illüstratör Rehan, bakkalın babasına Wood Green’deki ilk aile evlerini satın alması, dört çocuğunu üniversiteye göndermesi ve yayıncılık, hukuk ve hayırseverlik noktasında meslekler edinmesi noktasında izin verdiğini söylüyor.

Bakkalını sattıktan sonra, küçük bir emlak şirketi de dahil olmak üzere birkaç küçük işletmeye sahip oldu. Annesi kadın hapishanelerinde İngilizce öğretirken, şimdi Londra’nın kuzeyinde kendi tuhafiye dükkanına sahip.

Rehan’ın babasının işlettiği her saat açık olan bakkallar genellikle ırkçı “şakalar” için komedi malzemesi olarak kullanılıyordu. Ancak Rehan, klişeyi yeniden tanımlamak istediğini söylüyor ve EMHAI’ye şunları söylüyor: “Ben… ‘Kızılderili’ bakkalın indirgemeci klişesini düzeltmek ve daha sonra başka birinin hikayesindeki asil, sevecen destek karakterleri olarak yeniden yorumlanmasını istiyorum.”

“Onu babamla ve onun kardeşlerim ve benim için daha iyi bir yaşam oluşturma konusundaki kararlılığıyla değiştirmek istiyorum. Dikkat çekici bir bakkal sahibinin kızı olmanın anılarıyla gurur duyduğumu ve omuzlarımı dik tuttuğumu söylemekten memnuniyet duyuyorum.” Fakat ırkçı şakalar, Rehan’ın babasının jenerasyonunun ve daha önce gelenlerin hepsinin endişelenmesini gerektirmiyordu.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/5/3/a-muslim-history-of-the-uk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.