islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İngiltere’deki ders kitapları, İsrail için “propaganda” olarak eleştirildi

İngiltere’deki ders kitapları, İsrail için “propaganda” olarak eleştirildi

İngiliz ders kitaplarında yer alan, Siyonist devletin önde gelen savunucularının İsrail söylemi ağır eleştirilere sebep olduğu için kaldırılmıştı. Aynı zamanda İsrail için propaganda olarak eleştirildi.

Mirat Haber Ajansı

Orta Doğu hakkındaki iki İngiliz ders kitabı, Siyonist devletin önde gelen savunucularının İsrail söylemi lehine müdahalesinin ardından önemli ölçüde değiştirildi. Eğitim kisvesi altında propaganda olarak çarptırılan ve eğitime uygun olmayan değişiklikler, ders kitabıyla ilgili ciddi endişelere yol açarak daha fazla dağıtılmadan, bir duraklamaya neden oldu. Kapsamlı önyargılı ve yanıltıcı değişikliklerin ayrıntıları, Profesör John Chalcraft ve James Dickins’in bir raporunda ortaya çıktı. Her iki akademisyen de sırasıyla Tarih ve Arapça Orta Doğu uzmanları ve İngiliz Filistin Üniversiteleri Komitesi (BRICUP) üyesi.

Sekiz sayfalık raporları, Pearson tarafından yayınlanan Orta Doğu’da Çatışma ve Orta Doğu: Çatışma, Kriz ve Değişim başlıklı kitaplarda tehlikeli derecede yanıltıcı değişiklikleri ortaya çıkardı. Yazar Hilary Brash’ın kitapları her yıl yüz binlerce GCSE öğrencisi tarafından okunmakta. GCSE’ler, 16 yaşına kadar İngiliz lise öğrencileri tarafından incelenen akademik yeterlilikte. Değişiklikler, İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu’nun (BoD) İngiliz İsrail Hukukçuları (UKLFI) ile birlikte çalışmasının ardından geçen yıl yapıldı. Her ikisi de İngiltere’deki İsrail yanlısı gruplar arasında en çok ses çıkaran gruplar. Raporda değişikliklerin birden çok örneği vurgulanmış. Bir örnekte orijinal versiyon, uluslararası hukuk, bir ülkenin zorla kazanılan toprakları ilhak edemeyeceğini veya süresiz olarak işgal edemeyeceğini belirtiyor. Bu ezici bir uluslararası yasal uzlaşma.

Gözden geçirilmiş rapora göre

Gözden geçirilmiş versiyon bunun yerini alıyor: Bazıları uluslararası hukukun bir ülkenin zorla kazanılan toprakları ilhak edemeyeceğini veya süresiz olarak işgal edemeyeceğini ifade ediyor. Raporun yazarlarına göre bu değişiklik, uluslararası kabul görmüş yasal pozisyonun doğru ve net bir tanımını, bu pozisyona dolaylı olarak şüphe uyandıran bir geçiştirme ile açıkça değiştiriyor. Raporun sonunda yazarlar, sürecin önyargılı ve sonucu yanıltıcı bulduklarını ifade ettiler. Orta Doğu konusunda önde gelen uzmanlar, değişikliklerle ilgili ciddi endişeler dile getirdiler. Zaten yoğun bir şekilde karmaşık ve hassas bir konu olan öğretimin tarafsızlığına olan güveni ancak zedeleyebileceğini vurguluyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.