Gündem

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Gazze’ye Tıbbi Malzeme Sağlama Yasağının “Ciddi” Yansımaları Konusunda Uyardı!

Filistin İnsan hakları Merkezi (PCHR), İsrail makamlarının Gazze Şeridi’ne 10 aydan uzun süredir tıbbi ekipman tedariki yasağının devam etmesinin “ciddi” sonuçları konusunda uyardı. Merkez, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye tedarikini engellediği bu cihazların, Şerit ‘teki devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan binlerce hastanın hayatını kurtaracağını söyledi.  “İşgal makamları Gazze hastanelerinde tıbbi radyoloji hizmetleri için gerekli yeni ekipmanların tedarikini 10 aydır engelliyorlar” dedi.

“İsrail ayrıca, hastalıkların teşhisinde veya hastaların tedavisinde önemlerine rağmen, çok sayıda tıbbi cihazın onarımı için yedek parça tedarikini yasaklıyor” dedi.

“Gazze’de 2 milyondan fazla vatandaş tedavi için hükümetin sağlık tesislerine güveniyor” diyen Bakan, bu tesislerin halihazırda İsrail ablukasının ve iç siyasi bölünmenin yansımalarının yol açtığı ciddi bozulmalardan muzdarip olduğunu belirtti. Merkez, İsrail’i; Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca işgalci bir güç olduğu için öncelikle Gazze bölgesinin nüfusuna tıbbi malzeme sağlamaktan sorumlu tutuyordu. Merkez, uluslararası toplumu ve Dünya Sağlık Örgütü’nü İsrail’e yükümlülüklerini yerine getirmesi ve tüm tıbbi ihtiyaçların Gazze Şeridi’ne getirilmesine izin vermesi için baskı yapmaya başladı.

Bakanlık ayrıca, İsrail ablukasının bir sonucu olarak 15 yıldan fazla bir süredir ilaç, malzeme ve tıbbi cihaz eksikliği nedeniyle bir krizle karşı karşıya olduğunu defalarca belirtti. İsrail 2007’den bu yana Gazze’nin iki milyondan fazla Filistinlisine abluka uygulayarak ekonomik ve yaşam koşullarında çarpıcı bir bozulmaya neden oldu..

HABER ÇEVİRİSİ: BETÜL CEYDA ERİLLİ 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

8 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

8 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

9 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago