islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5212
EURO
34,9672
ALTIN
2.435,78
BIST
9.776,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İNSAN VE DOĞAL ÇEVRESİ ALLAH’IN MÜLKÜDÜR

İNSAN VE DOĞAL ÇEVRESİ ALLAH’IN MÜLKÜDÜR
13 Haziran 2022 11:35
A+
A-

 

Kur’ân penceresinden baktığımız zaman görebileceğimiz hakikatlerin birincisi insan ve doğal çevresinin Allah’ın mülkü olduğudur.

Bu bilgi/bu hakikat bize doğal çevremizi tanıyarak ve insan olarak yüceliğimiz ve ayrıcalığımızı kavrayarak yaşayabilmenin böylece erdemli bir hayat sürebilmenin gereğidir.

İnsanın ve doğal çevresinin maliki Allah’tır. Mülk onundur, çünkü Halik odur. Rabbimiz, aklımızla da bilebileceğimiz bu gerçeği bize Kur’ân’da çokça ve Ra’d 16’da şöylece hatırlatıyor:

“… Ey insan! Haykırırcasına söyle; Allah (zerreciklerden galaksilere, tek hücrelilerden, balinalara, fillere kadar,) her bir varlığın halikıdır, odur tek olan, odur karşı çıkılamayacak güç sahibi olan.

Biz çevremizle birlikte Yaratanın mahlukuyuz. Doğal çevre bizim mülkümüz değil. Malik olan Rabbimiz, inkarcı tiplere örneğin Tur suresinin 35-36. ayetleriyle soruyor:

Onlar bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar yoksa onlar kendi kendilerinin yaratıcıları mıdır? Gökleri ve yeri onlar mı yarattı. Hayır onlar kesin bir şekilde inanmıyorlar.”

Aklı devreye sokucu öylesi ayetler var ki insan hayretler ve haşyetler içinde kalıyor.

İlahiyatlar dahil eğitim sistemimizde neden yeterince felsefe okutulmuyor, deniyor. Oysaki orijinalinden neden Kur’ân okutulmuyor, denilmesi lazım. Altını çizerek açıklayalım: Kur’ân okuyanın felsefeye ihtiyacı yoktur.

Eğer felsefe akıl yürütme sanatı ise, eğer felsefe hakikate ulaşma yolu ve yöntemi ise Kur’ân’la yoğrulan kişi felsefeye ihtiyaç duymaz. Kur’ân penceresinden bakan insanın yanında ateist/deist felsefecilerin ulaşacağı hakikat ne olabilir? Yaratan hükmünü ilan ediyor.

Göklerin, yerin ve içindekilerin de mülkü Allah’ındır.” (Maide 120)

Bilimsel tahminlere göre 7-8 milyonu aşkın türden canlı var. Her biri müthiş bir sanat eseri.

Bakın dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir eğitim sisteminde öğrenemeyeceğiniz bir bilgiyi daha ifade edelim: Allah yarattı ve bizim bilmediklerimizi de yaratmaya devam ediyor. Bunun içindir ki ilim dünyası yeni hayvan-böcek türleri keşfedebiliyor.

Yaratan kudretini izhara devam ediyor. O her şeyi programlamaya, programladıklarını yaratmaya gücü yetendir.

Evet, doğal çevre yaratıkları Allah’ındır. Evvela insanoğlu haddini bilecek, doğal çevrenin maliki / sahibi olmadığını, kendisine ancak yararlanma hakkının verildiğinin bilgisi ve bilincine erecek.

Yeryüzünde ne kadar şer ve ne kadar zulüm varsa, hepsinin temelinde insanoğlunun benim vücudum, benim malım, benim çıkarlarım, benim ülkem, benim ırkım demesi yatmaktadır.

Konuyu basite indirgeyerek insanlar arası ihtilaflara, kavgalara, yaralamalar ve öldürmelere bakalım. Temelde benim davası ve iddiası vardır. Halbuki insan kader programının ortaya çıkardığı bir varlıktır.

Yaratıldığımız coğrafyayı biz mi belirledik? Hayır. Kendilerinden doğacağımız ana babayı biz mi programladık? Hayır. Erkeklik ve dişiliği biz mi mi tayin ettik? Hayır. Yiyeceğimiz, içeceğimiz, giyeceğimiz ve kullanacağımız manasına rızkımızı belirleyen biz miyiz? Hayır.

Haddimizi bileceğiz. Ben de doğal çevrem de Rabbimindir, diyeceğiz.

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.