islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İnsanı Hastalık Değil Eceli Öldürür

İnsanı Hastalık Değil Eceli Öldürür

Bismillah

Müslüman Hayata şüphesiz İslâm penceresinden bakmakla yükümlüdür. Bunu yapamadığı zaman gereğinden fazla üzülebilir. Çevresini suçlar durur. Çıkış yolu bulamaz. Kolayı zorlaştırır ve bununla beraber ümitsizliğe düşebilir. Özetlersek  manen varlık içinde iken yokluk çeker. İmanının bereketini göremez.

Hastalığa Üzülmek Doğaldır

Son günlerde  yakın akrabamızdan çok da sevdiğimiz bir kardeşimiz ciddi bir hastalığa yakalandı. Üzüldüm, ama  hastalığa İslâm penceresinden bakmamız gereğini hatırladım. Huzur buldum. Hasta kardeşimize de hastalığını nasıl bakması gerektiğini duyurmak istedim. Ona yazdıklarımı diğer hasta kardeşlerime ve okuyucularıma hatırlatıyorum.

Aziz Hasta Kardeşim

Rahatsızlığını duyunca gerçekten üzüldüm. Ama hastalığa İslâm penceresinden Müslümanca bakılması gereğini hatırlayınca üzüntüm huzura dönüştü. Çünkü bize düşen görevlerin yapılması halinde hastalık Müslüman için şer değil hayırdır.

Rabbimizin Denemesi Altındayız.

  • Yüce Allah’ımız bütün kullarını değişik şekillerde imtihana tabi kılacağını bildirmektedir. Hastalıklar da özellikle bu imtihanların başında gelmektedir.

Peygamberimiz hastalık benzeri imtihanların en ağırlarının   peygamberlere ve sonra da iman derecesine göre diğer kullara verildiğini açıklamaktadır. Önemli olan ilk andan itibaren sabır gösterebilmektir. Denendiği hastalık karşısında  “Biz Allah’ın kullarıyız, ve biz Onun huzuruna dönücüleriz” diyebilen kullar ise Kurân’da Allah’ın rızası ve Cennet nimetleriyle müjdelenmektedir:

 “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (hastalık, fakirlik) ile deneriz. (Ey Peygamber! ) Sabredenleri müjdele !  O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah’ın kullarıyız ve biz O’na döneceğiz, derler. İşte Rablerinden bağışlamalar ve rahmet hep onlaradır. Ve doğru yolu bulanlar da onlardır.” Bakara 2/155-157)

Hastalık Günahları Eritir

  • Peygamberimiz küçük bir diken batması dahil Müslümanı üzen her olayın, hastalık türü her musibetin onun günahlarını eriteceğini, sevapları ve derecesini artıracağını açıklamaktadır. Bu da hastalık günlerinin kayıp değil kazanç olacağını göstermektedir. Kesinlikle üzüntüye düşülmemeli ve ümitsizliğe kapılmamalıdır. Çünkü ümitsizlik kâfirlerin vasfıdır.

Ömür Belirlidir

  • İnsanın ömrü, onu yaratan Rabbimiz tarafından belirlenmektedir. Kur’ân’da buna “ Ecel-i müsemma/belirlenmiş ecel”  denilmektedir. Aynı ailede eşit eğitim ve beslenme şartları içerisinde sağlıklı olarak büyütülen çocuklardan biri gençlik yıllarında ölürken diğerinin doksanları aşabilmesinin sebebi budur. 

Bir diğer anlatımla kişiyi hastalık, deprem ve savaş gibi sebepler değil eceli öldürmektedir:

“Allah, eceli geldiğinde hiç kimsenin ölümünü ertelemez. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.” (Münafikûn 11)

Tedavi Olmakla Yükümlüyüz

  • Ölüm ve ihtiyarlık dışında her hastalığın şifası olduğunu beyan eden Peygamberimiz “Ey Allah’ın kulları tedavi olunuz” buyurarak bizi tedaviye yönlendirmektedir. Peygamberimiz “hastalıklarınızı sadaka ile tedavi ediniz, buyurarak bize farklı bir tedavi yöntemi de öğretmektedir. Bu sebeple tatlı bir çift söz, güleç yüz ve yarım meyve vermek şeklinde de olsa bolca sadaka vermeliyiz.

Ölüm Mümin İçin Kurtuluştur

  • Ölüm kaçınılmazdır. Kaldı ki her gece ölüyor ve her sabah diriliyoruz. Allah’a ve ölüm ötesi âhiret hayatına inanmayanlar için ölüm bir felaket kapısı ve azap yolu ise de imanlı, ibadetli ve ahlâklı kullar için Allah’ımızın hediyesidir. Onun rızası ve Cennetlerine yöneliştir.  “Ölümümü bütün şerlerden kurtuluş kıl” şeklinde dua eden Peygamberimiz bir hadislerinde de bizleri şöylece müjdelemektedir:

Mümin kul ölümle rahata erer. Dünya hayatının yorgunlukları ve acılarından kurtularak Allah’ın rızası ve cennetlerine kavuşur.” (Buharî Rikak 42)

Şifayı Yaratacak Allah’tır

  • Hastalık insanı gafletten koruyabilen, imanını pekiştirebilen, ibadetleri ve hayırlarını artırabilen büyük bir vesiledir. Hastalığını hakkında ilahi bir lütuf olarak görüyor, birlikte güzel işler yapabileceğimiz inancıyla, sana   Şafi olan Allah’ımızdan acil şifalar diliyorum. Siz de dualarınızla şifanın kaynağı olan Rabbimize yönelerek tedavi olunuz.

Kalbimizde ve dualarımızdasın.

Ali Rıza DEMİRCAN

Not. Bütün hasta kardeşlerime Said Nursi merhumun Hastalar Risalesini okumaları veya dinlemelerini tavsiye ederim.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.