islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2416
EURO
34,7311
ALTIN
2.406,40
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

MÜSLÜMAN VE DEPRESYON?

MÜSLÜMAN VE DEPRESYON?
11 Mart 2024 16:30
A+
A-

Müslüman ve depresyon… Müslüman Depresyona girer mi?

İlk önce AA’dan aldığımız haberimizi okuyalım. Sonrasında ise Haber Yorum kısmımızda “Müslüman depresyona girer mi?” sorusuna cevap arayalım…

“Mevsimsel Depresyona Karşı Uzman Çözüm Önerileri:

Medicana Ataköy Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Ezgi Uzun’un İncelikli Analizi”

 Mevsimsel Depresyonun Belirtileri ve Farkındalık:

Mevsimsel depresyon, duygusal ve fiziksel zorluklarla başa çıkmanın mevsimsel döngülerdeki zorluklarını temsil eder. Medicana Ataköy Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Ezgi Uzun, bu depresyon türünün belirtilerini detaylı bir şekilde ele alarak, bireylerin farkındalığını artırmaya odaklanıyor.

İlkbahar ve Yaz Aylarında Mevsimsel Depresyon:

Uzun, mevsimsel depresyonun sadece kış aylarında değil, aynı zamanda ilkbahar ve yaz aylarında da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu noktada, depresyonun sadece soğuk hava koşullarıyla ilişkilendirilmemesi, belirli dönemlerde fark edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile Yeniden Aydınlığa:

Uzman Uzun, mevsimsel depresyonun tedavisinde etkili bir yöntem olarak Bilişsel Davranışçı Terapi’nin (BDT) rolünü anlatıyor. BDT’nin bireyin düşünce kalıplarını değiştirerek tekrarlanan döngüyü kırmasına nasıl yardımcı olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Psikoterapistin, bireyin olumsuz düşüncelerini sorgulayarak daha dengeli bir bakış açısı geliştirmesine nasıl rehberlik ettiğini vurguluyor.

Mevsimsel Depresyona Karşı Alınabilecek Önlemler:

Uzman, tedavinin yanı sıra mevsimsel depresyona karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veriyor. Düzenli egzersiz, güneş ışığına maruz kalma, yeni hobiler, sosyal etkileşimler, meditasyon ve sağlıklı bir yaşam. Bu yaşam tarzı gibi faktörlerin, mevsimsel depresyonla mücadelede etkili olabileceğini vurguluyor. Bireylerin bu önerilere uyum sağlamasının önemini belirtiyor.

Bireyin Rolü ve İyi Bir Yaşam Tarzı:

Uzmanın vurguladığı gibi, mevsimsel depresyonla başa çıkmanın önemli bir bileşeni bireyin kendi rolüdür. İyi bir yaşam tarzı benimseme, stresle başa çıkma tekniklerini öğrenme ve pozitif aktivitelerle meşgul olma, mevsimsel depresyonun etkilerini azaltmada önemli bir rol oynar. Uzun, bu faktörlerin bir araya gelerek bireyin ruhsal sağlığını güçlendirmesine katkı sağlayabileceğini vurguluyor.

HABER YORUM

Şimdi “Müslüman depresyona girer mi?” sorusuna cevap aramaya çalışalım…

Aslında depresyon burjuva hastalığıdır ve sanayi devrimiyle ortaya çıkmıştır.

Modern hayat dediğimiz olgu, insanların daha rahat, daha zengin daha bilgili yaşamasını sağlıyor. Diğer taraftan insanın otonom sistemini bozan bir yapıya da  sahiptir. Otonom sistemi, irademiz dışında çalışan organlarımızı  yöneten sinir sistemidir. Ve özellikle stres, otonom sistemimizi bozan başaktördür.

Dünya sağlık örgütünün açıkladığı son verilere göre antidepresan kullanımı, kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlardan kat be kat fazladır. Bu da bizlere gösteriyor ki, insanlar mutsuz ve huzursuzdur. Ve de Seküler hayatın debdebeleri, insanlara mutluluktan çok huzursuzluk getirmiştir.

Kesinlikle bilimin ve bilimsel verilerin karşısında değiliz. Ancak tespitimiz şudur ki, seküler hayatın içine dalmış ve dünya ile uğraşmaktan ahireti unutmuş Müslümanlar depresyona girebilir. Günlük yaşantısını ibadet saatlerine göre ayarlayan, İslam’ı bir hayat nizamı olarak benimseyen insanların depresyona girmesi o kadar da kolay gözükmemektedir. Maalesef günümüz Müslümanının anlayamadığı da budur.

Konumuzu örneklendirmeye çalışalım:

1-Bugün, ibadet eden insanların,  vücudunun mutluluk hormonu olan endorfin salgıladığı, artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sebepledir ki ibadet eden insan, mutlu ve huzurlu insandır. Bir taraftan ibadet etmenin huzurunu yaşarken, diğer taraftan güvendiği Allah’a (cc) dayanmanın ve huzurun keyfini çıkaran insandır Müslüman…

2-Peygamberimiz (sav) bir hadisinde “Oruçlu için iki mutlu an vardır. Birincisi iftar zamanında duyduğu sevinç ve mutluluk, ikincisi ise Kıyamet günü Allah’ın huzuruna temiz bir alınla çıkacağı mutlu an” buyurarak, biz Müslümanlara mutluluğun formülünü vermiştir aslında…

Mutluluk soyut bir kavramdır… Mutluluğu tanımlayın diye bir soru sorsak, eminim çoğumuz tanımını yapamayız… Aslında mutluluğu, akıl ile vicdanın bir hareket edebilmesine bağlayanlar, doğru bir tanım yapmaktadırlar. Yaptığınız herhangi bir şey, akla uygunsa ve sizi vicdanen rahatsız etmiyorsa, o şey doğrudur. Ve sizi mutlu edecektir. Allah’ın emrettiği İslam nizamına ve ibadetlere bir de bu açıdan bakmak, günümüz Müslümanlarının yaşadığı depresyon ile arasını epeyce açacaktır.

Günümüz Müslümanını, alkolden, sigaradan, şiddetten, modanın yalan cazibesinden  ve kredi kartlarının esaretinden kurtarmadığımız müddetçe mutlu olmasını beklemenin, sonra da antidepresanlar ile soruna çözüm bulmaya çalışmanın bilimsellikle falan alakası yoktur.

Hülasa, Müslümanların,  yaşadığı seküler hayata İslami perspektiften bakması ve hayatını Kur’an ve sünnete göre tanzim etmesi, depresyona girme olasılığını düşürecektir.

“Allah onlar için, süresiz kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler hazırladı. İşte büyük ‘kurtuluş ve mutluluk’ budur.” (Tövbe suresi 89)

ŞABAN DOĞAN

Miratyoutube

MİRATHABER.COM