islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4862
EURO
34,9409
ALTIN
2.435,20
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İnterpol başkanlığı için BAE adayına sivil toplum tepkisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR), Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir yetkilinin Interpol başkanlığına adaylığının küresel polis teşkilatının insan haklarına olan bağlılığının güvenilirliğini tehlikeye atabileceğini belirtti.

İnterpol başkanlığı için BAE adayına sivil toplum tepkisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR), Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir yetkilinin Interpol başkanlığına adaylığının küresel polis teşkilatının insan haklarına olan bağlılığının güvenilirliğini tehlikeye atabileceğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR), Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir yetkilinin Interpol başkanlığına adaylığının küresel polis teşkilatının insan haklarına olan bağlılığının güvenilirliğini tehlikeye atabileceğini belirtti. Ahmed al-Raisi, Nisan 2015’ten beri BAE İçişleri Bakanlığı’nda genel müfettiş ve Interpol’ün icra komitesinin bir üyesi. GCHR genel müdürü Khalid İbrahim Çarşamba günü HRW ile yaptığı ortak açıklamada, adaylığının BAE tarafından uluslararası saygınlığı satın almak ve acınacak insan hakları sicilini aklamak için bir başka teklif olduğunu ifade etti.

British academic Matthew Hedges [File: Daniele Tajada/Handout via Reuters]

HRW Orta Doğu müdür yardımcısı Joe Stork, başkanı olarak kötüye kullanılan bir devlet kurumunun üst düzey bir yetkilisini seçtiğini, Interpol’ün haklara saygılı bir uluslararası kanun uygulama kurumu olarak güvenilirliğini tehlikeye atma riskini aldığını belirtti. Al-Raisi geçen yıl bir İngiliz akademisyene ve bir futbol taraftarına yapılan işkenceden sorumlu olmakla suçlanmıştı. İngiliz bir yüksek lisans öğrencisi olan Matthew Hedges, 2018’de Dubai’de casusluk suçlamasıyla hapse girdiği sırada kendisine uyuşturucu kokteyli verildiğini iddia etti.

BAE’deki bir gözaltı merkezinde, çoğu hücre hapsinde olmak üzere yaklaşık yedi ay geçirdi. Bir İngiliz istihbarat teşkilatı için casus olduğu şüphesiyle bir araştırma gezisi sırasında tutuklandı. Hedges, Al-Raisi’nin BAE’deki güvenlik ve polis güçlerini organize etmek ve yönetmekle sorumlu olduğunu, işkence ve tutukluluğumdan nihayetinde sorumlu olduğunu ifade etti. Çarşamba günü Hedges, İngiltere’deki mahkemede El-Raisi de dahil olmak üzere dört Emirlik yetkilisine tazminat talebinde bulunduğunu açıkladı. Onları, Abu Dabi’de gözaltında tutulduğu sırada meydana geldiği iddia edilen saldırı, sahte hapis ve kasıtlı psikiyatrik yaralanma ile suçlamakta. Mart 2020’de, BM insan hakları uzmanları, BAE’yi Körfez ülkesindeki işkence veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalandırma anlamına geldiğini söylediği tutukluluk koşullarını yeniden düzenlemeye çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.