islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8712
ALTIN
2.429,70
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İran, Irak’ın gaz miktarını azalttı

Irak Elektrik Bakanlığı, İran’dan ithal edilen gaz miktarının günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düşürüldüğünü ve bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden olduğunu belirtiyor

İran, Irak’ın gaz miktarını azalttı

AA – Irak’a ihraç ettiği gaz miktarını düşüren İran, bu durumun Bağdat ile yapılan anlaşmaya uygun olduğunu ve 6 ay kadar süreceğini duyurdu.

İran Petrol Bakanlığına ait Enerji Haber Ajansının (SHANA) haberine göre, İran Ulusal Gaz Şirketi Sevkiyat Müdürü Muhammed Rıza Culayi, Irak’a ihraç edilen doğal gaz miktarının bu ülkeyle daha önce yapılan bir anlaşma çerçevesinde düşürüldüğünü aktardı.

Culayi, Irak yönetiminin, İran’dan ithal ettiği doğal gaz ve elektrik ücretini ödemediği için ihraç edilen gaz miktarının düşürüldüğünü açıklayan İran Ulusal Petrol Şirketinin aksine, “Alacakların tahsili hala gündemde olmasına rağmen bu konunun onların İran’a olan borçlarıyla bir ilgisi bulunmuyor.” dedi.

Culayi, “İran, ihraç ettiği gaz miktarını azaltacağını iki hafta önce Irak’a iletmişti ve daha önce bu ülkeyle yapılan anlaşma kapsamında bu azaltma 6 ay kadar sürecektir.” ifadelerini kullandı.

Irak Elektrik Bakanlığından dün yapılan açıklamada, İran’dan elektrik üretimi için ithal edilen gaz miktarının Tahran yönetimi tarafından günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düşürüldüğü belirtilmişti.

Açıklamada, bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden olduğu ifade edilerek, İran Enerji Bakanlığı ve Bağdat Büyükelçiliği ile temasa geçildiği aktarılmıştı.

İran Ulusal Petrol Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Mihran Emir Mueyni de Irak’a ihraç edilen gaz miktarının azaltıldığını doğrulayarak, “Irak, atılan bu adımı eleştirmemeli çünkü aldığı gaz ve elektrik ödemelerini zamanında yapmadı.” demişti.

Irak’ın doğal gaz ve elektrik ithalatı yaptığı komşusu İran’a yaklaşık 5 milyar dolar borcu olduğu belirtiliyor. Irak Elektrik Bakanlığı ise söz konusu borcun ABD’nin Tahran’a uyguladığı ambargolar nedeniyle ödenemediğini bildirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.