islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

İRAN KARŞISINDA SARSILAN GÜÇ DENGESİ

İRAN KARŞISINDA SARSILAN GÜÇ DENGESİ
A+
A-

İRAN KARŞISINDA SARSILAN GÜÇ DENGESİ

Ortadoğu uzun yıllardır Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in askeri, siyasi ve stratejik üstünlüğü altında şekillenen bir güç dengesiyle yönetilmeye çalışıldı. Ancak son gelişmeler, bu dengenin artık eskisi kadar sağlam olmadığını gösteren yeni bir tablo ortaya koyuyor.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik baskı ve saldırı stratejisi, hesapladıkları kadar kolay ilerlemedi. Aksine İran’ın verdiği sert ve etkili karşılıklar, bölgede dengeleri sarsan sonuçlar doğurdu. İran’ın askeri kapasitesi, özellikle ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığına yönelik operasyonlarıyla dikkat çekti. İran henüz tüm gücüyle sahaya inmeden bile ABD-İsrail hattında ciddi bir sarsıntı yaşandığı görülüyor.

İsrail açısından tablo daha da hassas. İran’ın doğrudan ve dolaylı askeri hamleleri, İsrail’in bölgede mutlak güvenlik içinde olduğu algısını ciddi biçimde zedeledi. Bu durum, yıllardır “yenilmez” olarak sunulan askeri gücün aslında kırılgan olabileceğini tüm dünyaya göstermiş oldu.

Bu gerilimin arkasındaki önemli başlıklardan biri de Gazze meselesidir. İran uzun süredir Filistin direnişine hem siyasi hem de maddi destek verdiğini açıkça ifade ediyor. Gazze halkının gösterdiği direnişin arkasında bu destek ağının önemli bir rol oynadığına dair değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu nedenle İsrail ve ABD’nin İran’ı hedef almasının temel sebeplerinden biri de, Gazze direnişinin arkasındaki bu stratejik desteği zayıflatma isteği olarak görülmektedir.

Ancak gelinen noktada beklenen tablo oluşmuş görünmüyor. İran’a yönelik baskı ve askeri hamlelerin, aksine bölgesel direniş blokunu daha da güçlendirdiğini savunan görüşler giderek daha fazla dile getiriliyor. İran’ın karşılık verme kapasitesi, sadece askeri değil psikolojik bir etki de oluşturdu: ABD ve İsrail’in mutlak üstünlüğü sorgulanmaya başladı.

Ortadoğu’da yeni bir güç dengesi doğuyor olabilir. Eğer bu süreç İran ve müttefiklerinin lehine gelişmeye devam ederse, bu durum yalnızca bölgesel dengeleri değil, aynı zamanda Gazze’nin geleceğini ve küresel güç dağılımını da etkileyecek potansiyele sahiptir.

Bugün birçok kişi şu soruyu sormaya başladı:
Eğer Gazze direnişi ayakta kalmayı başarır ve İran bu baskı karşısında geri adım atmazsa, belki de Ortadoğu’da yeni bir dönemin kapısı aralanacaktır.

İslam BAŞARAN

İSLAMİ HABER “MİRAT”

MİRATYOUTUBE

 

ETİKETLER: ABD, DENGE, Güç, İRAN, İsrail
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.