islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
45,3998
EURO
53,3801
ALTIN
6.850,51
BIST
15.141,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

ABD’den Çarpıcı İtiraf: Hamas’ı Masaya Erdoğan Getirdi

ABD’den Çarpıcı İtiraf: Hamas’ı Masaya Erdoğan Getirdi
17/01/2025 10:38
A+
A-

ABD’den Çarpıcı İtiraf: Hamas’ı Masaya Erdoğan Getirdi

ABD’nin Ateşkes İçin Erdoğan’dan Yardım İstediği Ortaya Çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de ateşkesin sağlanmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kilit bir rol oynadığını itiraf etti. Blinken, Başkan Erdoğan’dan Hamas’ı müzakere masasına dönmeye ikna etmesini istediklerini söyledi. Bu açıklama, ABD’nin Gazze’deki ateşkese yönelik çabalarında Türkiye’nin etkili bir diplomasi yürüttüğünü gösterdi.

Ateşkes 19 Ocak’ta Yürürlüğe Girecek

7 Ekim 2023’te başlayan İsrail saldırılarının ardından Gazze’de insani felaket yaşandı. Hamas ve İsrail arasında yapılan görüşmeler sonucunda ateşkes ve esir takası anlaşmasına varıldı. Ateşkes, 19 Ocak 2024’te resmen yürürlüğe girecek. ABD Başkanı Joe Biden ve 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Donald Trump arasında ateşkesi sahiplenme yarışı sürerken, Blinken’in açıklamaları bu tartışmaları yeni bir boyuta taşıdı.

Blinken’in Açıklaması: “Erdoğan’ın Etkisini Kullandık”

Blinken, ABD’nin bölgedeki aktörlerle yaptığı görüşmelerde Erdoğan’dan destek aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi diğer aktörlere de gittik. Hamas’ı masaya geri getirmesi ve bir anlaşmayı sonuçlandırmaya çalışması için ağırlığını ve etkisini kullanmasını istedik. O da bunu yaptı.”

Biden-Trump Tartışması: Ateşkes Kimin Başarısı?

ABD Başkanı Biden, ateşkese yönelik çabaların Trump tarafından sahiplenilmesine tepki gösterdi. Biden, bir muhabirin “Ateşkes kimin başarısı?” sorusuna “Bu bir şaka mı?” yanıtını vererek Trump’a gönderme yaptı. Trump cephesi ise, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin kendi politikalarının sonucu olduğunu iddia etti.

Gazze’de Durum Kritik

İsrail ordusunun saldırılarında binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca Filistinli evsiz kaldı. Ateşkesin uygulanması, insani yardım çalışmalarının hızlanmasını ve Gazze halkının temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilir.

Blinken’in itirafı, Türkiye’nin bölgedeki etkin rolünü bir kez daha gözler önüne serdi ve uluslararası arenada dikkat çekti. Ateşkesin kalıcı olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.