islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İran, Natanz tesis saldırısının arkasındaki şüphelinin tespit edildiğini söyledi

İran, Natanz tesis saldırısının arkasındaki şüphelinin tespit edildiğini söyledi
19 Nisan 2021 15:28
A+
A-

İran, Natanz nükleer santralindeki son patlama ve elektrik kesintisiyle bağlantılı olarak bir şüpheli tespit ettiğini açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

İran, Natanz nükleer santralindeki son patlama ve elektrik kesintisiyle bağlantılı olarak bir şüpheli tespit ettiğini açıkladı. Olay, Avusturya’nın başkentinde ülkenin dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmayı kurtarmaya yönelik görüşmelerin başlamasıyla ortaya çıktı. İran devlet televizyonu, geçen Pazar günkü patlamadan önce 43 yaşındaki Reza Karimi’nin İran’dan kaçtığını ve bunun suçunu ezeli rakibi İsrail’i sorumlu tuttuğunu ifade etti. Üzerinde Interpol Aranıyor yazan kırmızı karttaki şüpheli failin fotoğrafı olduğunu belirtti. Raporda, zanlının tutuklanması ve yasal yollardan ülkeye dönmesi için gerekli adımların atıldığı da belirtildi.

İsrail, saldırının sorumluluğunu resmi olarak kabul etmedi, ancak yerel medyada geniş yer almasına sansür kısıtlaması getirmedi, bazıları İsrail’in casus teşkilatı Mossad’ın sorumlu olduğunu açıkça belirtti. İran’ın ana nükleer tesislerine yapılan saldırı büyük bir elektrik kesintisine yol açtı ve bilinmeyen sayıda santrifüjün hasar görmesine neden oldu. Cumartesi günü eyalet televizyonu, Natanz uranyum zenginleştirme tesisinde patlamada hasar görenlerin yerini alan santrifüjler olduğunu söylediği satırların görüntülerini de yayınladı. Raporda, patlama nedeniyle zenginleştirme aktivitesi bozulan çok sayıda santrifüjün normal hizmete geri döndüğü belirtildi. Bu arada, 2015 nükleer anlaşmasının geri kalan taraflarından yetkililer, İran, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ile birlikte, Viyana’da umut verici bir notla resmi bir toplantı yaptılar ve farklı partiler ilerleme kaydetti.

2018’de tek taraflı olarak anlaşmadan ayrılan ve İran’a yaptırım uygulayan ABD temsilcileri, yine farklı bir oteldeydiler ve Avrupalılar kendileriyle diğer temsilciler arasında gidip geliyordu. Görüşmelerin ardından İran’ın üst düzey müzakerecisi, iki çalışma grubu tarafından yapılan işin sonucu olarak tüm taraflar arasında yeni bir anlayış oluştuğunu belirtti. Bir gruba ABD’nin hangi yaptırımları kaldırması gerektiğini belirlemek için bir görev, ikincisi ise İran’ın hangi nükleer önlemleri alması gerektiğini belirlemek için görevlendirildi. Bu arada, İran’ın nükleer sorumlusu Ali Akbar Salehi, ülkenin Cuma günü yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladığını açıkladı. İran, nihayetinde radyofarmasötik üretmek için molibden üretmek için kullanmak istediğini belirtti. İran, en iyi nükleer ve askeri bilim adamı Mohsen Fakhrizadeh’in Kasım ayında öldürülmesinin ardından uranyum zenginleştirmesini daha önce yüzde 20’ye çıkarmıştı. Nükleer anlaşma, ülkenin zenginleşmesini yüzde 3,67 ile sınırlıyor. Silah seviyesinde kullanım için yüzde 90 oranında zenginleştirme gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.