islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İran: Uzaya Fırlatılan Uydu Yörüngeye Oturmadı

İran: Uzaya Fırlatılan Uydu Yörüngeye Oturmadı
17 Şubat 2020 17:56
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

İran İslam Cumhuriyeti devlet televizyonlarına göre, İran tarafından inşa edilen ve fırlatılan roket, hedeflenenin aksine, uydu yükünü yörüngeye yerleştiremedi. Bunun, ABD’nin Tahran’ın kıtalararası füze programının ilerlemesine yardım ettiğini iddia ettiği İran uzay programındaki bir dizi aksaklığın sonuncusu olduğu uzmanlarca dile getirilmekte.

Roket ateşlemesi, Tahran’ın yaklaşık 230 kilometre güneydoğusunda, İran’ın Semnan eyaletindeki İmam Humeyni Uzay İstasyonu’nda gerçekleşti. Zümrüd-ü Anka roketi, düşük hız nedeniyle Zafar 1 iletişim uydusunu yörüngeye yerleştiremedi. Fırlatma, İran’ın 1979 İslam Devrimi’nin Şubat’taki 41. yıldönümü öncesindeki kutlamalar arasında planlanmıştı. İran, son dönemde silahlı kuvvetleri, uzay programı ve nükleer projelerdeki teknolojik başarılarını ortaya koyuyor. Pazar günkü başarısızlık, geçen yıl Peyam ve Dosti uydularının iki başarısız fırlatmasının ve Ağustos ayında fırlatma platformu patlamasının ardından geldi. Yetkililer, Şubat 2019’da İmam Humeyni Uzay Merkezi’nde ayrı bir yangının da üç araştırmacıyı öldürdüğünü bildirmişti.

ABD, bu tür uydu fırlatmalarının, ileride İran’ın Amerika’yı vurabilecek nükleer başlıklı füze geliştirmesinde kullanılabileceğini ve buna son verilmesini savunuyor. İran ise roket testlerinin askeri bir yönü olmadığını ifade ediyor. Son on yılda, İran kendi geliştirdiği roketlerle uzay yörüngesine bazı haberleşme uyduları ve 2013’te de bir maymun gönderdi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.