islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5981
EURO
34,6650
ALTIN
2.524,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İran Yanlışlıkla Vurduğu Bahriyelilerini Gömdü

İran Yanlışlıkla Vurduğu Bahriyelilerini Gömdü
16 Mayıs 2020 13:16
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

İran deniz kuvvetlerinin düzenlediği askeri eğitim tatbikatında yanlışlıkla ateş açılması sonucu can veren 19 denizciye resmi cenaze merasimi düzenlendi. Basra Körfezi’nin ağzı olan Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi’nde yapılan eğitim tatbikatı sırasında denenen İran füzesinin yanlışlıkla bir destek gemisine çarpmasının ardından en az 19 denizci öldü ve 15 yaralanmıştı. “Dost ateşi” kazası Tahran’ın 1,270 km güneydoğusundaki Cask limanının yakınında meydana gelmişti. Öldürülen askerlerin yakınları, askeri ve hükümet yetkilileriyle birlikte güneybatı liman kenti Çehbahar’daki bir deniz üssünde düzenlenen törene katıldılar.

İran, dünyanın en önemli petrol geçiş noktası olarak kabul edilen Hürmüz Boğazı’nın Batı yakası olan Umman Denizi’nde düzenli olarak manevralar yapıyor. İran, Ocak ayının başlarında da yanlışlıkla bir Ukrayna uçağını düşürdü ve uçaktaki 176 kişinin ölümüne neden oldu. Hava savunma güçlerinin bu hatasının ardından deniz kuvvetlerinin de benzer hata yapması endişeye neden oldu. İran’ın seçkin İslam Devrim Muhafızları ordusu Pasdaran, bunun ABD’nin Kasım Süleymani’ye Bağdat’taki suikastinin ardından Irak’taki ABD hedeflerine füze fırlattıktan sonra ülkenin hava savunmasının aşırı yüksek oranda teyakkuza geçmesinden kaynaklanmış olduğu savunmasını yapmıştı.

Askeri tatbikatlarda genellikle hatalı atışlardan kaynaklı ölümler ve yaralamalar yaygın olarak yaşanmakta ve ordular buna “Eğitim Zaiyatı” adını vermekte. Ancak bir geminin füzeyle vurulması ve 34 zaiyat olması normal rakamların çok üzerinde. Üçüncü Selim döneminden bu yana tatbikatlardaki ölümlerinin şehadet tanımına girip girmediği İslam alimlerince tartışılmış, bir bölümü Nizam-ı Cedit ve Ashakir-i Mansure-i Muhammediye modern ordularının tatbikatlarının yapılmasına bu nedenle karşı olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.