islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5581
EURO
34,9788
ALTIN
2.420,94
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

İran’ın nihai raporu, Ukrayna uçak kazasında hava savunma operatörü sorumlu

İran’ın nihai raporu, Ukrayna uçak kazasında hava savunma operatörü sorumlu

İran Devrim Muhafızları, Ukrayna Uluslararası Havayolları uçuşunu Tahran Havalimanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra 8 Ocak 2020’de düşürmüştü. İran hükümeti ABD ile bölgesel bir çatışma sırasında yüksek alarmda olan ordu tarafından yapılan feci bir hata olduğunu ilan etti.

Mirat Haber Ajansı

Ajans yaptığı açıklamada, İran sivil havacılık teşkilatının Ocak 2020’de bir Ukrayna yolcu uçağının düşmesine neden olan ve 176 kişiyi öldüren bir hava savunma operatörünün yanlış hizalanmış bir radar ve hava savunma operatörünün yaptığı bir hatayı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı raporu eleştirerek, bunu İslam Cumhuriyeti yetkililerinin Ukrayna’nın kasıtlı olduğundan şüphelendiği kazanın gerçek nedenlerini örtbas etmeye yönelik alaycı bir girişim olarak nitelendirdi. Kuleba, İran’ın soruşturmasının uluslararası uygulamaları takip etmediğini, Ukrayna tarafından sağlanan kanıtları görmezden geldiğini ve seçici sonuçlar çıkardığını ifade etti. Ukrayna ve bağımsız bir Birleşmiş Milletler müfettişi daha önce uçağın düşürülmesinin tesadüfi değil de kasıtlı olup olmadığı konusunda sorular yöneltmişti. Geçen ay BM, İran hükümetinin açıklamalarının tutarsızlıklar içerdiğini de belirtti. Ayrı bir şekilde Ukraynalı savcılar, kazayla bağlantılı olası kasıtlı cinayetlerle ilgili kendi soruşturmalarını başlattılar. İran raporunda, uçağın Tahran yakınlarındaki hava savunma operatörü tarafından yapılan bir hata nedeniyle düşman hedef olarak tanımlandığı ve iki füzenin ateşlendiği belirtildi. Hava savunma bataryasının hatayı yaratmasında uçuşun operasyonunun bir rolü olmadığını da sözlerine ekledi.

Feci bir kaza

İran Devrim Muhafızları, Ukrayna Uluslararası Havayolları uçuşunu Tahran Havalimanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra 8 Ocak 2020’de düşürdü. İran hükümeti daha sonra, ABD ile bölgesel bir çatışma sırasında yüksek alarmda olan güçler tarafından vurulmanın feci bir hata olduğunu ilan etti. İran, Bağdat havaalanında ABD’nin füze saldırısında en güçlü askeri komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden önceki günlere misilleme olarak ABD güçlerini barındıran Irak üslerine füze ateşledikten sonra olası saldırılar konusunda beklemedeydi. Geçen Haziran ayında yayınlanan bir ön raporda olduğu gibi, İran Sivil Havacılık Örgütü, hatanın bir bataryanın radarının yanlış hizalanmasından ve hava savunma operatörü ile komutanları arasındaki iletişim eksikliğinden kaynaklandığını açıkladı. Tahran hükümeti, kaza kurbanlarının ailelerine ödenmesi gereken zararlar için 150.000 dolar ayırdı ve felaket nedeniyle birkaç kişinin yargılandığını belirtti. Ukrayna, trajedinin nedenleri belirlendikten ve sorumlular adalete teslim edildikten sonra tazminatın müzakereler yoluyla, uluslararası uygulama dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.