islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İRANLI FUTBOLCU TUTUKLANDI

İRANLI FUTBOLCU TUTUKLANDI
29 Kasım 2022 09:00
A+
A-

İran’da eski kıdemli milli futbolcu hükümeti eleştirdiği gerekçesiyle göz altına alındı.

Tahranlı yetkililer, birkaç aydır ülke çapında süregelen ve şimdi de Dünya Kupası’na katılımına gölge düşüren protestolarla boğuşuyor.

Fars ve Tasnim haber ajanslarının bildirdiğine göre, Voria Ghafouri “milli futbol takımına hakaret ve hükümet aleyhinde propaganda yapmaktan” tutuklandı.

Dünya Kupası kadrosuna seçilmeyen Ghafouri, kariyeri boyunca İranlı yetkilileri açık sözlü bir şekilde eleştirdi.

Ghafouri, futbol maçlarında uzun süredir devam eden kadın seyirci yasağına ve İran’da hayatı felç eden Batı yaptırımlarına sebep olan çatışmacı dış politikaya karşı çıktı.

Daha yakın bir tarihte, İran ahlak polisi tarafından gözaltındayken ölmesi son protestoları ateşleyen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ailesine sempatisini dile getirdi.

Son günlerde İran’ın Batı Kürdistan bölgesindeki protestolara yönelik şiddetli baskıya son verilmesi çağrısında da bulundu.

İranlı yetkililer, Ghafouri’nin aktivizminin onun milli takıma seçilmemesinde bir etken olup olmadığını açıklamadılar. Ghafouri Güneybatıdaki Ahvaz şehrinde Khuzestan Foolad takımında oynuyor.

ILNA haber ajansının haberine göre, kulübün başkanı Hamidreza Garshasbi Perşembe günü istifa etti.

Protestolar durulmak bilmiyor  ve onları iktidara getiren 1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran’ın yönetici din adamlarının önündeki en büyük meydan okumalardan birini teşkil ediyor.

Hak örgütleri, güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mühimmat ve saçma kurşun kullandığını, ayrıca onları dövdüğünü, tutukladığını ve bu şiddetin büyük kısmının videoya kaydedildiğini söylüyor.

İran’daki protestoları izleyen bir grup olan İnsan Hakları Aktivistlerine göre, ayaklanmanın başlangıcından bu yana en az 442 protestocu öldürüldü ve 18.000’den fazla kişi gözaltına alındı.

BM İnsan Hakları Konseyi Perşembe günü baskıyı kınamak ve özellikle kadın ve çocuklara yönelik oldukları iddia edilen tacizleri soruşturmak için bağımsız bir bilgi toplama misyonu oluşturmak için oy kullandı.

İranlı yetkililer, herhangi bir kanıt sunmadan, isyan için  düşman yabancı güçleri suçladılar ve ayrılıkçıların ve diğer silahlı grupların güvenlik güçlerine saldırdığını söylediler.

İran’daki insan Hakları aktivistleri en az 57 güvenlik personelinin öldürüldüğünü söylerken, devlet medyası daha yüksek bir rakam bildirdi.

Protestocular, kadınlara dayatılan katı bir kıyafet kuralı da dahil olmak üzere onlarca yıllık sosyal ve politik baskıdan bıktıklarını söylüyorlar.

Genç kadınlar, dini kuralları reddettiklerini ifade etmek için takılması zorunlu olan başörtülerini çıkararak protestolarda öncü bir rol oynadılar.

Bazı İranlılar, Dünya Kupası’nda kendi takımlarını şiddetli ve yozlaşmış olarak gördükleri yöneticilerle ilişkilendirdikleri için aktif bir şekilde kınıyorlar.

Diğerleri, sosyal medyada protestolara destek içinde konuşan oyuncuların yer aldığı milli takımın ülke halkını temsil ettiği konusunda ısrar ediyor.

Protestoları internette dile getiren takımın yıldız forveti Sardar Azmoun, açılış maçında yedek kulübesindeydi. Ghafouri’ye ek olarak, protestolara destek verdikleri için iki eski futbol yıldızı daha tutuklandı.

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

KAYNAKÇA: https://www.euronews.com/2022/11/25/iran-top-football-player-arrested-for-criticising-the-tehran-regime

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.