islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Libya’da Ramazan Öncesi Yeni Bir Kriz: Likidite Sıkıntısı

Libya’da Ramazan Öncesi Yeni Bir Kriz: Likidite Sıkıntısı
4 Mart 2024 09:00
A+
A-

Libya‘da bankalarda likidite sıkıntısı yaşanıyor. Bu durum, maaşların gecikmesi ve doların dinar karşısında yüksek fiyatı nedeniyle sıkıntı çeken vatandaşlar arasında endişelere yol açtı.

Libya’da sadece iki gün önce kamu çalışanları Ocak ve Şubat aylarının maaşlarını aldılar. Bingazi’de gıda tüccarı olan Salah Al-Amami, “Likidite açısından ilk noktaya gerilemiş gibiyiz. Tüccarlar olarak hem likidite eksikliğinden hem de doların fiyatındaki artıştan sıkıntı çekiyoruz” dedi. Son iki haftadır müşteri talebinde de kıtlık yaşandığını belirtti.

Doların fiyatı resmi piyasada 4,80 dinar, paralel piyasada (karaborsa) ise 7,39 dinar.

Ajans, Bingazi’deki Libya Merkez Bankası’ndan isminin açıklanmasını istemeyen resmi bir kaynağın şu ifadelerine yer verdi:. “Likidite sıkıntısının nedeni son dönemde kredilerin kapanmasıdır. Ancak ramazan ayından önce bir atılım bekliyoruz. Beklentilerimize göre krediler açılacaktır.”

Libyalı ekonomist Atiyye eş-Şerif, “Şu anda ortaya çıkan likidite eksikliği, Libya Merkez Bankası’nın aralıklı ve dalgalı prosedürleri ve rastgele kararlarından kaynaklanıyor. Çünkü bu durum aslen banka, vatandaş ve tüccarlar arasındaki güven kaybına yol açıyor” dedi.

Vatandaş hemen para çekiyor, tüccar parasını bankalara yatırmıyor, bu da enflasyona yol açıyor.

Geçtiğimiz Salı günü Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık Kebir, Libya dinarının değerindeki düşüş karşısında birleşik bir ulusal bütçe çağrısında bulundu.

Al-Kebir bir mesaj yayınladı ve yetkilileri, devletin mali sürdürülebilirliğini korumak için kendi deyimiyle “anonim” paralel harcamalara son vermeye çağırdı.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2024/2/28/%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%AA%D8%A8-%D9%85%D8%AA%D8%A3%D8%AE%D8%B1%D8%A9-%D9%88%D8%B3%D8%B9%D8%B1-%D8%B5%D8%B1%D9%81-%D9%85%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%AC%D8%B9-%D9%86%D9%82%D8%B5

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.