islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5126
EURO
34,7806
ALTIN
2.424,34
BIST
9.736,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İşgalden 20 Yıl Sonra…

İşgalden 20 Yıl Sonra…
21 Mart 2023 09:00
A+
A-

Ebu Gureyb Mahkumu Anlatıyor – 1

Irak’taki kötü şöhretli Ebu Gureyb hapishanesindeki eski bir tutuklu, savaştan yirmi yıl sonra hapsedilmesinin dehşetini ve acısını anlatıyor.

Cumartesi günü erken saatlerde kar yağıyordu ve yollar boştu. Korkum şuydu, gerçekten o mu? Konuşmayı kabul edecek mi?

Onun dairesine vardık ve bizi alan bir arkadaş tarafından karşılandık. Şık kıyafetleriyle kendini tanıtıyor. Meşhur Ebu Gureyb hapishanesindeki işkence fotoğraflarının örtüsü altındaki adam Ali Şellal el-Kaysi ile tanışın.

“Ebu Gureyb’deki Bazı Ayrıntılar Çok Dehşet Verici”

Beni mutfağa götürüyor ve biz diğer odadaki TV röportajı için hazırlanırken fısıldıyor – bazı ayrıntıların anlatılması çok dehşet ve acı verici. Onu temin ederim ki bu onun hikayesi ve bize anlatacaklarını dinleyeceğim. Önümüzdeki birkaç saat içinde ortaya çıkanlar korkaklara göre değil. Hikayeleri, insanlık dışı taciz, aşağılama, işkence ve sadist davranışların korkunç bir resmini çiziyor.

“Kutunun üzerinde duruyordum. Çok güçlü, kırılmaz bir kutuydu. Kabloları bağladılar ve elektrik şoku verdiler. Dilimi ısırdığımı hatırlıyorum, gözlerim dışarı fırlayacakmış gibi hissediyordum. Maskenin altından kanamaya başladım ve düştüm.” diyor Ali.

Ali, gördüğü işkence nedeniyle eli işlevini tamamen yitirmesine rağmen boş zamanlarında resim yapmayı seviyor. Dairesi tuvallerle dolu. Biri öne çıkıyor – bir başlık, turuncu tulum ve üzerinde Ali’nin mahkum numarası olan 151716 yazan kelepçeler. Yüksek profilli mahkumları işaretlemenin yaygın bir uygulaması olarak alnına bir kalemle “Büyük Balık” yazdıklarını söylüyor.

“Çok Gizli Bir Yerdi”

Hapishane kayıtları olmadan, onun başlığın altındaki adam olduğunu doğrulayamayız. Ancak yirmi yıl önceki ifadeler, ona “pençe” lakabını kazandıran deforme olmuş eli, fotoğrafları, mahkeme davaları ve eski hapishane yetkilileri ve avukatlarla röportajlardan, Ali’nin Ebu Gureyb’deki kurbanlar arasında olduğu açık.

Ali, 2003-2004 yılları arasında aylarca cezaevinde tutuldu. İşkence gördükten sonra bir noktada mahkumların tutulduğu çadırlarda kaldığında haftalarca zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını söylüyor.

Ebu Gureyb, orada işkence odaları inşa eden Saddam Hüseyin zamanından beri korkulan bir şeydi. ABD liderliğindeki 2003 işgalinden sonra, ABD müteahhitleri sürgülerle donatılmış daha fazla hücre inşa ettiler.

Şimdi rütbesi düşürülen General Janis Karpinski, istismar skandalı patlak verdiğinde Ebu Gureyb hapishanesinin komutanıydı. Al Jazeera’ya, hapishaneden sorumlu olduğu 2003 yılının Mayıs ve Eylül ayları arasında işkenceden haberi olmadığını söyledi.

“Kafeterya olarak hizmet veren merkezi bir kanat vardı. Solda hücre blokları 1A ve B, 2A ve B … ve sağda [hava] saldırılarında hasar görmeyen son bina vardı. Burası çok gizli bir yer haline geldi. Son hücre bloğu, Pappas’ın [Ebu Garib hapishanesinin istihbarat biriminden sorumlu olan Albay Thomas Pappas] uydularının bulunduğu ve adamlarının konuşlandırıldığı yerdi. Orada [Savunma Bakanı Donald] Rumsfeld’e doğrudan bir bağlantı hatları vardı. Orada sorgulamalar yaptılar. Kadınlar havaalanı tesisinde tutuldu. Ebu Gureyb’de birkaç tane kadın olmuş olabilir.” diyor Karpinski.

  • Devam edecek.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/3/20/reporters-notebook-taking-the-hood-off-20-years-later

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.