islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

IŞİD bitti ama ABD Ortadoğu’ya asker yığıyor

IŞİD bitti ama ABD Ortadoğu’ya asker yığıyor
23 Kasım 2017 11:41
A+
A-

ABD, IŞİD’in çöle çekildiği bu dönemde PYD’ye askeri desteğini sürdürürken, Ortadoğu’da da asker sayısını artırmaya başladı. Asker sayılarının arttığı ülkeler şu şekilde: Katar, Bahreyn, Suriye, Kuveyt ve Türkiye…

Suriye ve Irak’ta askeri varlığı biten ve çöle çekilen IŞİD’in elindeki son kasaba olan Abu Kemal de alınmıştı. Rakka’dan da PYD ile anlaşarak tahliye edildiği belirtilen örgütün’bittiği‘ tescillendi. Abu Kemal’in alınmasında Şii milislerin ve Lübnan Hizbullah’ının rol oynadığı bilinirken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet televizyonunda açıkça “IŞİD bitti” dedi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de konu ile ilgili dini lider Hamaney’i bildirdiği belirtilmişti.

PYD’YE ASKERİ SEVKİYAT SÜRÜYOR

IŞİD’in bittiği ilan edilirken ABD ise PYD’ye “IŞİD ile mücadele kapsamında” yaptığı askeri “yardımları” sürdürüyor. PYD’li kaynaklara göre bin 900, Türkiye’den kaynakların açıkladığına göre 3 bin tırı geçen sevkiyatlarda son olarak 120 hummer gönderildi. PYD’lilerin bu hummerlar ile Afrin’de gövde gösterisi yaptığı, yüzlerce zırhlı araç ve üzerlerine entegre edilen ağır silahlarla konvoy halinde geçit oluşturarak önceki dönemde IŞİD’lilerin propaganda videolarında olduğu gibi yüksek çözünürlüklü kameralar ile çekim yaptıkları görüldü.

ORTADOĞU’YA ASKER YIĞIYOR

Yeni Şafak’ın haberine göre ABD ayrıca bölgedeki asker sayısını da artırıyor. Pentagon bünyesinde Ortadoğu’da görevli askeri ve sivil personel sayısının, 54 bin 180’e çıktığı belirtilirken, Savunma Bakanlığı İnsan Gücü Veri Merkezinin hazırladığı raporda Pentagon’un Ortadoğu ülkelerindeki asker ve sivil personel sayısı Mayıs ayında 40 bin 517 iken, Eylül ayında 54 bin 180’e çıkardığı kaydedildi. Raporda, personel sayısındaki en yüksek artışın Katar, Bahreyn, Suriye, Kuveyt ve Türkiye’de görüldüğü tespitine yer verildi.

SURİYE’DE KAÇ ABD ASKERİ VAR?

Pentagon’un sıklıkla 503 olarak açıkladığı Suriye’deki personel sayısının Haziran’a kadar bin 251’e, Eylül’de de bin 723’e çıktığına işaret edildi. IŞİD ile mücadelenin sürdüğü Irak’ta da personel sayısının Haziran-Eylül aralığında 8 bin 173’ten 9 bin 122’ye çıktığı belirtilen raporda, bir diğer dikkat çekici nokta Türkiye’deki personel sayısındaki artış oldu

TÜRKİYE ÖZELİNDEKİ ARTIŞ

Türkiye’de personel sayısı geçen Haziran ayına kadar bin 350 ile bin 405 arasında değişkenlik gösterirken, Eylül ayında bu sayının 2 bin 265 olduğu bilgisi paylaşıldı.

RAKAM DAHA FAZLA OLABİLİR

Pentagon’un Ortadoğu için verdiği sayının belirtilenden daha fazla olabileceği de değerlendiriliyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’li Tümgeneral James Jerard sadece Suriye’de dört bin askerlerinin bulunduğunu açıklamıştı. Jerard, daha sonra rakamı yanlışlıkla söylediğini savunarak “500” şeklinde düzeltmişti. Pentagon bir süre önce de Afganistan’da bulunan 11 bin civarında askeri gücüne 3 bin kişilik ek kuvvet gönderildiğini açıklamıştı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.