Tarihe kara bir leke olarak geçen İstiklal mahkemeleri, Fransa’dan model olarak alınmış ve Türkiye’de uygulamaya konulmuştur.
İşin en garip tarafı ise, tarihe kara bir leke olarak geçen bu mahkemelerin kayıt ve tutanaklarının, gizlenmesi… Ta ki 2005 yılında istiklal mahkemesi arşivleri açılana kadar.
Şapka kanuna muhalefetten, istiklal mahkemelerinde yargılanarak idam edilen bir alimdir İskilipli Atıf Hoca. Hem de şapka kanunu çıkmazdan evvel yazmış olduğu “Frenk mukallitliği ve Şapka” kitabından dolayı idam edilmiştir. Dahası bu kitabı Hoca, zamanın Milli Eğitim Bakanlığına onaylatmış olmasına rağmen yargılanmış ve idam edilmiştir.
Pekiyi ne vardı İskilipli Atıf Hocanın bu risalesinde ki onu idam sehpasına kadar götürdü. Bu 32 sayfalık eserde, Batı’nın ilim ve fennini almanın caiz ve lüzumlu olmakla birlikte, kılık kıyafet gibi konularda Batı taklitçiliğinin Müslüman ruhlarda bozulmalara sebebiyet vereceği yazılıydı. İskilipli Atıf Hoca kitabında bu yazdıklarını ayet ve Hadisler ile de açıklıyordu ama nafile…
Bu durum, o günlerde birilerinin işine gelmemişti. Onlar kılık kıyafetleri değiştirdiklerinde Batılı olacaklarını sanıyorlar, İslami değerler yok sayıldığında başlarının göğe yükseleceğini zannediyorlardı. Günümüzde de bu tiplerin varlığı söz konusu değil mi?
https://www.mirathaber.com/melek-mizrak-subasi-uzerineden-yapilan-bati-hayranligi/
Şimdi birileri çıkmış Atıf Hoca’nın İngiliz ajanı olduğunu falan iddia ediyorlar. Hâlbuki Atıf Hoca Milli mücadelenin verilmesi sırasında vatanın kurtulması için çalışmış bir insandı. Aslında Atıf Hoca aynı Mehmet Akif’in durumu gibi bir durumdaydı. O dönemin Türkiye’sinde, “İngiltere ve ABD’den damızlık erkek getirip Türk ırkını değiştirelim” diyenler, İleride radyolardan Türk Müziğinin bile yayınlanmasını yasaklayanlar, hatta ve hatta Hristiyanlık dinine geçmeyi bile ciddi bir şekilde dillendirenler yargılanmıyor, “Batının ilim ve fennini alalım ama kendi özümüze de sahip çıkalım” diyenler yargılanıyor ve idam sehpasına gönderiliyordu.
Kaldı ki Eğer Atıf Hoca İngiliz ajanı olsaydı, birileri bu mahkeme kayıtlarını 90 yıl saklamaz, bu konuda ki bilgi ve belgeleri çarşaf çarşaf yayınlardı.
İskilipli Atıf Hocayı, İstiklal mahkemesi başkanlarından Ali Çetinkaya (Kel Ali) yargılamış ve idama mahkum etmiştir. Rıza Nur’un hatıratına göre, idam gerçekleştikten sonra da Kel Ali hızını alamamış, darağacının başına giderek İskilipli Atıf Hocanın başına şapka giydirmeyi de ihmal etmemiştir.
Bu nasıl bir kin ve nefret duygusuysa?
Bu duyulan kin ve nefret İskilipli Atıf Hocaya mıydı yoksa hocanın bağlı olduğu manevi değerlere miydi? Bu sorunun cevabını okuyucularımıza bırakalım…
İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 günü şehadete yürümüştür. MİRAT HABER olarak İskilipli Atıf Hocayı, şahadetinin97. Yılında rahmetle anıyoruz. Onu İngiliz ajanlığı ile itham edenlerin de dönüp kendilerine bakmalarını ve çek etmelerini salık veriyoruz.
MİRATHABER.COM
Rabbım mekanını cennet eylesin.