islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3854
EURO
34,5547
ALTIN
2.382,31
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

İSKİLİPLİ ATIF HOCAYI RAHMETLE ANIYORUZ

İSKİLİPLİ ATIF HOCAYI RAHMETLE ANIYORUZ
4 Şubat 2023 10:33
A+
A-

Tarihe kara bir leke olarak geçen İstiklal mahkemeleri, Fransa’dan model olarak alınmış ve Türkiye’de uygulamaya konulmuştur.

İşin en garip tarafı ise, tarihe kara bir leke olarak geçen bu mahkemelerin kayıt ve tutanaklarının, gizlenmesi… Ta ki 2005 yılında istiklal mahkemesi arşivleri açılana kadar.

Şapka kanuna muhalefetten, istiklal mahkemelerinde yargılanarak idam edilen bir alimdir İskilipli Atıf Hoca. Hem de şapka kanunu çıkmazdan evvel yazmış olduğu “Frenk mukallitliği ve Şapka” kitabından dolayı idam edilmiştir. Dahası bu kitabı Hoca, zamanın Milli Eğitim Bakanlığına onaylatmış olmasına rağmen yargılanmış ve idam edilmiştir.

Pekiyi ne vardı İskilipli Atıf Hocanın bu risalesinde ki onu idam sehpasına kadar götürdü. Bu 32 sayfalık eserde, Batı’nın ilim ve fennini almanın caiz ve lüzumlu olmakla birlikte, kılık kıyafet gibi konularda Batı taklitçiliğinin Müslüman ruhlarda bozulmalara sebebiyet vereceği yazılıydı. İskilipli Atıf Hoca kitabında bu yazdıklarını ayet ve Hadisler ile de açıklıyordu ama nafile…

Bu durum,  o günlerde birilerinin işine gelmemişti. Onlar kılık kıyafetleri değiştirdiklerinde Batılı olacaklarını sanıyorlar, İslami değerler yok sayıldığında başlarının göğe yükseleceğini zannediyorlardı. Günümüzde de bu tiplerin varlığı söz konusu değil mi?

https://www.mirathaber.com/melek-mizrak-subasi-uzerineden-yapilan-bati-hayranligi/

Şimdi birileri çıkmış Atıf Hoca’nın İngiliz ajanı olduğunu falan iddia ediyorlar. Hâlbuki Atıf Hoca Milli mücadelenin verilmesi sırasında vatanın kurtulması için çalışmış bir insandı. Aslında Atıf Hoca aynı Mehmet Akif’in durumu gibi bir durumdaydı. O dönemin Türkiye’sinde, “İngiltere ve ABD’den damızlık erkek getirip Türk ırkını değiştirelim” diyenler, İleride radyolardan Türk Müziğinin bile yayınlanmasını yasaklayanlar, hatta ve hatta Hristiyanlık dinine geçmeyi bile ciddi bir şekilde dillendirenler yargılanmıyor, “Batının ilim ve fennini alalım ama kendi özümüze de sahip çıkalım” diyenler yargılanıyor ve idam sehpasına gönderiliyordu.

Kaldı ki Eğer Atıf Hoca İngiliz ajanı olsaydı,  birileri bu mahkeme kayıtlarını 90 yıl saklamaz, bu konuda ki bilgi ve belgeleri çarşaf çarşaf yayınlardı.

İskilipli Atıf Hocayı, İstiklal mahkemesi başkanlarından Ali Çetinkaya (Kel Ali) yargılamış ve idama mahkum etmiştir. Rıza Nur’un hatıratına göre, idam gerçekleştikten sonra da Kel Ali hızını alamamış, darağacının başına giderek İskilipli Atıf Hocanın başına şapka giydirmeyi de ihmal etmemiştir.

Bu nasıl bir kin ve nefret duygusuysa?

Bu duyulan kin ve nefret İskilipli Atıf Hocaya mıydı yoksa hocanın bağlı olduğu manevi değerlere miydi? Bu sorunun cevabını okuyucularımıza bırakalım…

İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 günü şehadete yürümüştür. MİRAT HABER olarak İskilipli Atıf Hocayı, şahadetinin97. Yılında rahmetle anıyoruz. Onu İngiliz ajanlığı ile itham edenlerin de dönüp kendilerine bakmalarını ve çek etmelerini salık veriyoruz.

MİRATHABER.COM

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar
  1. Yasin dedi ki:

    Rabbım mekanını cennet eylesin.