islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

İskoçya Başbakanının Erdoğan İle Görüşmesi İngiltere’yi Rahatsız Etti

İskoçya Başbakanının Erdoğan İle Görüşmesi İngiltere’yi Rahatsız Etti
11 Aralık 2023 14:44
A+
A-

İskoçya Başbakanı’nın Erdoğan İle Görüşmesi İngiltere’yi Rahatsız Etti…

İskoçya lideri Yusuf’un ateşkes çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi İngiliz yönetimini rahatsız etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf’un Dubai’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde İngiltere Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisinin bulunmamasına yönelik rahatsızlığını iletti.

The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre Cameron, İskoçya hükümetine Yusuf’un Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) ardından bir mektup gönderdi.

Söz konusu mektupta Cameron, İskoç heyetlerin yabancı devlet temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde İngiliz Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisinin bulunması anlaşmasının ihlal edildiğini belirtti.

Cameron, Dubai’deki İskoç heyetinin yanında İngiliz Dışişleri yetkilisi bulunmasına rağmen Erdoğan-Yusuf görüşmesinin yerinin kendisine bildirilmediğini de ifade etti.

Yusuf ve Erdoğan’ın ateşkes çağrısı yaparken İngiltere hükümetinin buna katılmaması da söz konusu. Bu konuda da Cameron mektubunda, İskoçya ve İngiltere için, “Uluslararası alanda tek ses olma” gerekliliğini dile getirdi.

Cameron, daha fazla ihlal yaşanması halinde İskoç yetkililere sunulan yabancı devlet temsilcileriyle görüşmelerin ayarlanması ve lojistik desteklerin geri çekileceğini de kaydetti.

Yusuf’un izlediği farklı dış politika rahatsızlık yarattı

Cameron mektubunda “küçük elçilikler” olarak adlandırdığı İskoçya’da iktidardaki İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) yurt dışı ofislerine de tepki gösterdi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Cameron’ın İngiliz elçiliklerinin de bulunduğu Paris, Berlin ve Washington’da yer alan ofisleri kapatmakla tehdit ettiğini, Gazze gibi hassas konularda Yusuf’un farklı bir dış politika izlemesinin rahatsızlık yarattığını dile getirdi.

Cameron’ın mektubuna yanıt veren bir İskoçya Bölgesel Başbakanlık sözcüsü ise İngiliz yetkilileri heyetlere dahil etmeme gibi amaçlarının bulunmadığını kaydetti.

Sözcünün açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılan görüşmeden İngiliz Dışişleri yetkililerinin haberdar olduğu ve davet edildiği belirtilirken tüm diğer görüşmelere yetkililerin katıldığı vurgulandı.

Yalnızca Erdoğan’la yapılan görüşmenin son dakika değişiklikleri nedeniyle İngiliz yetkililer görüşme mekanına yakın değilken gerçekleştiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın COP28 kapsamında kabul ettiği Yusuf, görüşmeye ilişkin paylaşımında Gazze‘deki insani durumun masaya yatırıldığını belirterek, “Acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyaç var. Çok sayıda masum çocuk öldürüldü ve buna bir son verilmeli.” ifadelerini kullanmıştı.

Yusuf, eylülde de New York’ta, İzlanda Başbakanıyla görüşmüş ve İngiltere Dışişleri yetkililerinin bu toplantıya katılmasını istememişti. Dönemin bakanı James Cleverly de görüşme ayarlanması ve lojistik destek hizmetlerini geri çekme tehdidinde bulunmuştu.

HABER YORUM

İskoçya Başbakanının Erdoğan ile görüşmesi neticesinde, anlaşılan o ki İngilizler tedirgin olmakla kalmamış, İskoçya’yı yaptırımlarla tehdit etmişler.

Pekiyi böyle bir habere şaşırdık mı?

Tabii ki de şaşırmadık…

Özellikle II. Abdülhamid han döneminde, Filistin topraklarını Yahudilere peşkeş çekmek için elinden gelen gayreti gösteren İngilizlerdir. Bu uğurda Emanuel Karasu gibi ajanlarını sahaya süren İngilizler, II. Abdülhamid Han’ı tahtan indirmeyi başarmışlardı.

Padişahın “İbadet için Kudüs’e giden Yahudiler, orada bir aydan fazla kalamaz” fermanına karşı İngilizler, Avrupa’da kamuoyu oluşturup Osmanlı devletine baskı yapıyorlar ve bu süreyi üç aya çıkartıyorlardı. Üç ay orada kalan Yahudiler, otorite boşluğundan da yararlanarak tapularda değişiklik yapıyorlar ve Filistin topraklarında kalıyorlardı

1917 yılında İngiliz Muhtariyetine geçen Filistin toprakları, 1948 yılına kadar İngiltere’nin idaresinde kalıyor, Daha sonrasında ise İslam coğrafyasının tam ortasında Siyonist İsrail devleti kuruluyordu.

Bu sebepledir ki, Siyonist İsrail devleti kurulurken bu kadar gayret gösteren İngiltere’nin, İskoç Başbakanına tepki göstermesinden daha doğal bir şey olamaz.

Ancak unutulmamalıdır ki, Siyonistlerin Gazze’de gerçekleştirdiği katliamdan sonra, dünya eski dünya değildir ve bütün dünyada dengelerin değişeceği de bir gerçektir.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE