islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5347
EURO
34,8622
ALTIN
2.422,43
BIST
9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İslam Düşmanı Gruplar Komplo Teorileriyle Vuruyor

İslam Düşmanı Gruplar Komplo Teorileriyle Vuruyor
17 Nisan 2020 11:58
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Dünya koronavirüs salgını ile boğuşurken, dünyadaki aşırı sağ gruplar ve ırkçı Web siteleri, Müslümanları şeytanlaştırmak ve İslamofobik propaganda yaymak amacıyla bir komplo teorisi kullanmakta, böylece insanların korku ve kırılganlıklarından yararlanmakta

Birleşik Krallık’ta, ırkçı milliyetçiler sosyal medyaya yöneldiler ve Müslümanların, kilitlenmeden önce çekilen eski görüntüleri paylaşarak açık havada ve camilerde toplanarak kilitlenmeleri ihlal ettiklerini ve izolasyon kurallarını bilerek görmezden geldiklerinde ısrar ettiler. Bu gruplara göre İngiltere’de korona salgının nedeni Müslümanlar.

ABD’de aşırı sağ web siteleri de Müslüman karşıtı propagandayı yaydı ve camiler açık kalacakken kiliselerin pandemi sırasında kapanmaya zorlanacağı yalan komplo teorilerini yaydı. Hıristiyanları Paskalya’yı kutlamaktan yoksun bırakırken Müslümanlara Ramazan’da ibadete izin verilerek tecrit kurallarının kaldırılacağını iddia ediyorlar.

Hindistan’da da aşırılık yanlıları, virüsün kasıtlı olarak Müslüman azınlık tarafından bir “korona-cihat” yoluyla yayıldığını iddia eden komplo teorileriyle ülkenin tüm Müslüman nüfusunu günah keçisi haline getirdiler. İslamofobik hashtag’ler ve memlerin yanı sıra salgının hemen ardından yerel televizyonlarda sahte haberler ve videolar başlatıldı. Müslüman karşıtı düşünce ülkede zaten inanılmaz derecede yüksek ve Şubat ayından bu yana Müslüman karşıtı isyanlarda 50’den fazla insan öldürüldü. Hindistan hükümetindeki bir kabine üyesi, sosyal mesafeli tavsiyeyi görmezden gelen ve Delhi’de halka oluşturan bir Mevlevi grubunun ihmalden hareket etmediğini, bilinçli terör eylemi yaptıklarını iddia etti.  

Virüs salgını öncesinde yabancı düşmanlığı ve İslamofobik içerik yaratma konusunda belgelenmiş geçmişe sahip Müslüman karşıtı propaganda failleri, virüs enfeksiyonları hakkında istatistikler oluşturarak ve kriz için Müslümanları suçlayan hikayeler icat ettier. Birçok insanın evde kaldığı, haberleri sosyal medyadan aldıkları göz önüne alındığında, her zamankinden fazla yanlış bilgi ve nefret suçu potansiyeli korkutucu düzeylerde.

İnsan hakları grupları, bu bilinöli komplo teorisi faaliyetlerinin kitlesel katliamlara dönüşmemesi için sosyal medya şirketlerinin Müslüman karşıtı propagandayı ve nefret söylemini durdurmak için bir şeyler yapmalarını istiyorlarlar. Bir insan hakları koalisyonu, Facebook CEO’su Mark Zuckerburg ve Twitter CEO’su Jack Dorsey’e, Müslüman karşıtı yalan bilgiye dayalı komplo teorilerini durdurmak için daha fazlasını yapmaya çağıran açık bir mektubu yayınladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.