islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İslamofobik Fransa, AB Başkanı Oluyor

İslamofobik Fransa, AB  Başkanı Oluyor

 

Ülkenin bölücü ve Müslüman karşıtı siyasi söyleminin birliğin kurumsal politika yapımına sızacağı endişesi var

Fransa, önümüzdeki altı ay boyunca AB dönem başkanlığını devraldı; bu, Başkan Emmanuel Macron’un Avrupa’yı dünyada daha fazla “stratejik özerklik” hedefine doğru yönlendirmek için kuşkusuz kullanacağı bir fırsat. Brüksel’deki bazı kişiler, Nisan ayındaki hararetli çekişmeli cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, Avrupa’nın geleceğine ilişkin önemli herhangi bir sonuç vermeden önce Fransa’nın AB başkanlığına müdahale edebileceğinden endişe ediyor. Macron’un geçici olarak Paris’teki Arc de Triomphe’da mavi ve altın AB bayrağını dalgalandırma kararının şimdiden aşırı sağ ve muhafazakar seçim adaylarının öfkesini çekmesi güven verici değil.

Ancak birçok Avrupalı ​​Müslüman, Fransa’nın AB başkanlığındaki görevinden başka bir nedenle endişe duyuyor: Fransa’nın bölücü, Müslüman karşıtı siyasi söyleminin AB politika yapımına tehlikeli bir şekilde sızacağından korkuyorlar.

Fransa’daki seçim kampanyası, esasen Fransa’daki Müslümanlar için sezonun açılması anlamına geliyor. Birçok Fransız politikacı, yaygın İslamofobiyi bir seçim stratejisi olarak benimsedi. İslam ve Müslümanlar hakkındaki zehirli tartışmalar, ırk ve göç konularındaki acımasız kesişmelerle karıştırılarak giderek daha zehirli hale geliyor.

Endişe verici bir şekilde, Müslümanlara yönelik saldırılar, artık aşırı sağın göçmenlik karşıtı adayı Marine Le Pen’in elinde değil. Macron’un katı içişleri bakanı Gérald Darmanin, yakın tarihli bir televizyon tartışması sırasında Le Pen’i İslam’a “yumuşak” yaklaşmakla suçladı. Eski televizyon yorumcusu Éric Zemmour, başkanlık yarışına daha da şiddetli bir Müslüman karşıtı gündem getirirken, Gaullist Les Républicains partisinin adayı Valérie Pécresse , daha önce açık havada tesettür mayo giyilmesini yasaklayarak göçmenlik konusunda sert bir tavır alıyor.

Yeniden seçilmeye çalışması beklenen Macron, Fransa’nın altı milyon Müslüman vatandaşı arasında sözde “ayrılıkçılığı” ve bir “karşı toplum”un ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısı da dahil olmak üzere, şimdiden bir dizi Müslüman karşıtı politika uyguluyor. Macron hükümeti, Müslüman karşıtı nefret suçlarını belgeleyen önde gelen bir ayrımcılık karşıtı kuruluş olan Fransa’daki İslamofobiye Karşı Kolektif’i kapattığı için de eleştiriliyor. Avrupa Irkçılığa Karşı Ağı, Fransız Müslümanlara yönelik tam kapsamlı bir “İslamofobik cadı avına” karşı uyarıyor ve hükümetin Müslümanların önderliğindeki kuruluşları, camileri, okulları ve hatta Müslümanlara ait snack barları kapatmak için “sayısız idari prosedür” kullandığını söylüyor.

Ancak şimdi korku, Fransa’nın AB başkanlığını Avrupa çapında daha da sert önlemler almak için kullanacağı yönünde.

Fransız bakanların Avrupa’nın eşitlikten sorumlu komiseri Helena Dalli’yi, aynı zamanda bir Avrupa Konseyi ayrımcılıkla mücadelesine de katılan bir ağ olan Femyso, Avrupa Müslüman Gençlik ve Öğrenci Örgütleri Forumu üyeleriyle buluşması için çağırması bağlamında makul bir korku. başörtüsüne odaklanan kampanya yürütüyor. Bu kampanya, Fransa’nın “değerlerine” bir saldırı olarak siyasi bir tepkiye neden oldu. Dalli, Femyso temsilcileriyle genç Avrupalı ​​Müslümanların “klişeleştirme, ayrımcılık ve düpedüz nefretin bir sonucu olarak” karşılaştıkları zorlukları tartışmak üzere bir araya gelmelerini haklı olarak savundu. Macron hükümetinin vatandaşlık bakanı Marlène Schiappa, toplantı için Dalli’ye saldırdığını söyledi Femyso’nun açıkça reddettiği ve başkanı Hande Taner’in yaptığı açıklamada “gülünç” olarak nitelendirdiği iddiaları “Fransa’ya saldıran” ve AB kurumlarına “sızan” bir “İslamcı dernek”ti.

Bu arada Fransız hükümetinin Avrupa Komisyonu’na müdahalesi, Müslüman kadınların halka açık yerlerde yüzme hakkını savunan başka bir hak grubu olan Alliance Citoyenne için planlanan AB fonunun – görünüşte idari nedenlerle – iptal edilmesine yol açan bir gecikmeye yol açtı.

Fransa ve Avrupa hakkında yıllar boyunca yazdığım kendi raporlarım ve makalelerim, İslam’ın yabancı bir inanç, Müslümanların istenmeyen yabancılar olduğu ve başörtüsü ve helal gıda konusunda irrasyonel bir korku olduğu konusunda sürekli bir huzursuzluk olduğunu belirtiyorum. İslam, aşırılıkçılık ve terörizmi birbirine karıştıran hicivler, hem resmi hem de gayri resmi toplantılarda sıkıcı bir şekilde tekrarlanan bir fenomendir.

Fransa’daki Müslüman paniğinin başka yerlerde de paralellikleri var. Avusturya’da eski başbakan Sebastian Kurz, 600’den fazla caminin yerlerini gösteren “İslam haritası” adlı çok eleştirilen bir web sitesinin yayınlanmasından sonra sözde siyasi İslam’ın yükselişini hedef aldı. Hak gruplarına göre harita, Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına yol açtı.

Danimarka’nın eski göçmenlik bakanı Inger Støjberg, geçtiğimiz günlerde, kadının 18 yaşından küçük olduğu Suriye ve Irak’tan sığınmacı genç evli çiftlerin ayrılmasını yasadışı bir şekilde emrettiği için hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa çapında bir davada, Støjberg “çocuk gelinleri” korumak istediğini söylemişti. Daha önce, gün ışığında oruç tutmanın güvenlik tehlikeleri yaratabileceği için Danimarkalı Müslümanların Ramazan ayında işyerlerinden uzak tutulmasını savunarak tartışmalara yol açmıştı. Støjberg şimdi görevden alındı ve siyasi olarak aykırı olabilir, ancak Danimarka’nın “entegrasyon” ve mültecilere yönelik sert yaklaşımını görmemek zor. Sığınmacıları, en azından kısmen Müslüman korkusu nedeniyle, davaları devam ederken AB dışına transfer etmek.

Avusturyalı akademisyen Farid Hafız, Avusturya tarafından Fransa ve Danimarka’nın desteğiyle “siyasal İslam” ve sözde terörle mücadele etmek için başlatılan yıllık bir konferans olan entegrasyon bağlamında ayrımcılığa ve aşırıcılığa karşı koyma konusundaki Viyana forumunun arkasındaki motivasyon hakkında da rahatsız edici sorular soruyor.

“Şiddet içermeyen aşırılıkçılık ve İslamcılık”

Hafız’ın dediği gibi, doğrudan McCarthycilik değilse bile, bu tür girişimler, tüm Müslümanları liberal toplumlar için potansiyel bir tehdit olarak görme konusunda tehlikeli bir adımdır.

Bir zamanlar AB’nin aşırı sağ gruplarıyla sınırlı olan Fransa’nın Müslümanlara takıntısı Avrupa’nın siyasi manzarasını da genişletti; İslam, ya ulusal laik geleneklere ya da “Hıristiyan Avrupa” fikrine bir tehdit olarak görülüyor. Macaristan’ın Viktor Orbán ve AB’deki müttefikleri uzun süredir İslam’a karşı öfkeliydiler, ancak Müslüman karşıtı aşırılık yanlılarına ıslık çalmak birçok ana akım AB muhafazakarının standart modeli haline geliyor.

Aşırı sağ partiler, şimdiye kadar herhangi bir büyük seçim zaferini tebeşirlemeden bile, Müslümanlar ve göçmenler hakkındaki düşmanca anlatılarını ana akım haline getirmeyi başardılar. AB’nin kendi Temel Haklar Ajansı’nın uyardığı gibi, Avrupalı Müslümanlara yönelik düşmanlığın ve ayrımcılığın yaygın olmasına şaşmamalı. Hafız’ın 30’dan fazla Avrupa ülkesinden akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum aktivistleriyle birlikte düzenlediği yıllık Avrupa İslamofobi raporunun 2020 sayısı, Müslüman karşıtı ırkçılığın kıta genelinde kötüleştiği sonucuna vardı.

AB hükümetleri ve Avrupa Komisyonu – oldukça haklı olarak – hukukun üstünlüğü ihlallerine, yargıya yönelik saldırılara ve Macaristan ve Polonya’da medya özgürlüklerinin erozyona uğramasına karşı mücadele ediyor. Ancak bazı batılı AB üye ülkelerinde dışlamayı ve önyargıyı pekiştiren politika ve eylemlere göz yumdular.

Avrupalı ​​Müslüman olmak hiçbir zaman parkta yürümek gibi rahat olmadı. Fransız seçmenlerin üçte birinin yaklaşık onlar için oy verecek diyerek aşırı sağ ve aşırı milliyetçi adaylar, Fransa’nın İslamofobiası  önümüzdeki aylarda muhtemelen tırmanacak.

AB’nin eşitlik, çeşitlilik ve ayrımcılık yapmama konusundaki yüksek konuşmasına rağmen, Avrupalı ​​Müslümanlar yeni yıla zorlu bir başlangıç ​​için hazırlanmalıdır.

 

Shada Islam, AB meseleleri üzerine Brüksel merkezli bir yorumcu

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.