Yeryüzünün maliki de onu yaratan Allah’tır. O, yeryüzüne dilediğini varis kılar. O, bu hakikati şöyle açıklar:
“Hiç şüphesiz yeryüzü Allah’ındır ve O, kullarından dilediğini orada egemen kılar. Unutmayın, dünyada da âhirette de mutlu son ve nihaî zafer, Allah’a saygıyla bağlanarak kötülüklerden titizlikle sakınan dürüst ve erdemli kimselerin olacaktır!” “(Araf 7/128)
Yeryüzünde Allah’ın yüceliğine delalet eden ve biz insanların da yararlanacağı nice varlıklar-nimetler var:
“İnanacaklar için, yeryüzünde Allah’ın varlığını, Rab ve İlâh olarak birliğini, sonsuz ilim, kudret ve merhametini gözler önüne seren nice nimetler var ve ilâhî adaletin mutlaka gerçekleşeceğine şehâdet eden nice işaretler vardır.” (Zariyat 51/20)
Yüce Allah’ımız, bizi yeryüzünden rızıklandırdığını hatırlatır ve yeryüzünde dolaşıp faaliyetlerde bulunarak yaratılan nimetlerden faydalanmamızı emir buyurur:
“Yeryüzünü size boyun eğdiren O’dur. Şu halde yerin üzerinde dolaşın ve Allah’ın rızkından yeyin. Dönüş ancak O’nadır”
(Mülk 67/15)
Bu ve benzeri ayetler yeryüzünün Allah’ın mülkü olduğunu, oradan rızıklandırıldığımızı açıklamakta, bizleri yeryüzünü imar etmeye ve ekip biçmeye çağırmaktadır.
Bu sebeple herkes sahip olduğu toprağı işlemek durumundadır. Eğer bizzat ekip biçemiyorsa komşularına veya talip olacaklara ödünç vermeli veya kiralamalıdır.
Bütün bu ölçüler bize mülkiyet hakkını çiğnemeden bir takım önlemler alınması gereğini göstermektedir.
Sonuçta laik de olsa devletin işletilmeyen arazileri sahipleri adına kiraya verme girişimleri İslam’a göre de meşrudur ve desteklenmelidir.
***
Şimdi aşağıdaki haberi okuyup açıklanan bilgiler ışığında yorumlayabiliriz.
***
Nihayet tarımın üretimin önemi anlaşıldı: Hedefte ekmeyen arazi sahipleri var
29 Ağustos Salı 2023
Sahibi tarafından 2 yıl üst üste işlenmeyen topraklar, ekip biçmek isteyene kiralanacak. Devlet 81 ilde, bu durumdaki 1.5 milyon hektarlık araziyi tarıma kazandıracak.
MÜLKİYET HAKKINA DOKUNULMAYACAK
Tarım Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerini mülkiyet hakkına dokunmadan üretime kazandıracak. Hisselilik, ihtilaf, göç veya başka sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen arazi kiralanacak.
Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine göre Türkiye geneli 81 ilde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre bu alanın yeniden üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve vatandaşın pahalıya ürün yemesinin de önüne geçilecek.
KÖYDE YAŞAYANLARA KİRALANACAK
Kiralama, öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.