islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5185
EURO
34,7901
ALTIN
2.419,81
BIST
9.757,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İran, en büyük nükleer bilim adamının katillerini sert intikamın beklediğini söyledi

İran, en büyük nükleer bilim adamının katillerini sert intikamın beklediğini söyledi

Mirat Haber Ajansı

Batı tarafından gizli atom silahları programını planladığından uzun süredir şüphelenilen İranlı bir nükleer bilim insanı, Cuma günü Tahran yakınlarında suikasta kurban gitmiş,  Mohsen Fakhrizadeh, saldırganların bir aracı havaya uçurması ve ardından aracına ateş açarak kendisini ve beraberindeki diğerlerini yaralaması üzerine Tahran yakınlarındaki Damavand ilçesinde saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. Yaralılar, Fakhrizadeh’in yaralarına yenik düştüğü yakındaki bir hastaneye kaldırıldı. Diğerlerinin kritik durumda olduğuna inanılıyor. Fakhrizadeh, Batılı, İsrail ve İranlılar tarafından 2003 yılında durdurulan gizli bir atom bombası programının lideri olarak tanımlanıyor.

İran uzun süredir nükleer enerjiyi silahlandırmayı reddetti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın nükleer programıyla ilgili 2015 “nihai değerlendirme” raporunda adı geçen tek İranlı bilim adamı olma gibi ender bir ayrıcalığına sahipti. 2015’te New York Times, onu İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD için Manhattan Projesi’ni yöneten fizikçi J. Robert Oppenheimer ile karşılaştırdı. Fakhrizadeh’in kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürülmesi, Tahran’daki üst düzey siyasi, askeri yetkililer tarafından İsrail’le bağlantılı. Onunki, IRGC komutanı General Kasım Süleymani’nin Ocak ayında ABD hava saldırısında öldürülmesinden sonra bu yıl ikinci yüksek profilli suikast. Fakhrizadeh’nin öldürülmesi Tahran’da büyük tepkilere yol açtı. Güvenlik analistleri, üst düzey İranlı askeri yetkililerin “güçlü misilleme” sözü vermesi nedeniyle, olayın bölgede yeni bir gerginlik dalgasına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Parmaklar tartışmasız bir şekilde Tahran’ın acı düşmanı İsrail’i gösteriyor. İran’ın en büyük nükleer bilim adamının öldürülmesinin intikam çağrıları, başkent de dahil olmak üzere ülke çapında düzenlenen bir dizi gösteriyle daha da artıyor. Tahran’daki şiddetli üşüme ve sağanak yağışa göğüs geren protestocular, güçlü bir yanıt çağrısında bulunmak için Parlamento, cumhurbaşkanlığı ofisi ve Milli Güvenlik Konseyi önünde toplandı. Üst düzey siyasi ve askeri yetkililerden de benzer çağrılar geldi. Pazar günü, İran Parlamentosu bilim adamının öldürülmesini tartışmak için kapalı bir oturum düzenledi ve istihbarat bakanından ayrıntılı bir brifing istedi. Meclis, cinayete cevaben BM nükleer ajansı ile işbirliğini azaltmak için stratejik bir eylem planını onayladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.