islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5379
EURO
34,9850
ALTIN
2.429,46
BIST
9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İspanya Sevilla’da 800 Yıl Sonra İlk Cami İnşası

İspanya Sevilla’da 800 Yıl Sonra İlk Cami İnşası

Mirat Haber Ajansı

Eski futbol yıldızı Fred Oumar Kanoute, 700 yıl aşkın bir süredir İspanya’nın Sevilla kentinde ilk kez inşa edilen cami ve kültür merkezini inşa etmek için çevrimiçi kitle fonlama kampanyasında 1 milyon dolar topladı. Kanoute, daha önce Sevilla FC’de oynayan Malili kökenli Fransız doğumlu bir Müslüman. Kampanyaya bir yıl önce küresel Müslüman topluluk odaklı kitle fonlaması platformu LaunchGood’da başladı.

Kanoute “Teşekkür ederim ve Allah kampanyaya katılan herkesi ödüllendirsin”, mesajını attı. Geçen yıl, Kanoute Sevilla Camii Vakfı’yla birlikte çalıştı. Sevilla Üniversitesi’nde Arap ve İslam Araştırmaları bölümü üyesi Olga Torres, El Cezire’ye yaklaşık 800 yıldır şehirde özel amaçlı bir caminin bulunmadığını doğruladı. “Kanoute 4 Sevilla Camii” 27 Mayıs’a kadar toplanan ek fonları toplayacak. Projenin tahmini maliyeti 13,1 milyon dolar civarında.

Kanoute, Seville Müslüman topluluğunun hidayete eren İspanyolların, ikinci nesil İspanyol Müslümanların ve Cezayir, Fas, Senegal ve Mali kökenli insanların güzel bir karışımı olduğunu söylüyor. İspanya’nın tahminen iki milyon Müslüman’ı var ve yaklaşık 30.000’i Sevilla’da yaşıyor.

Buna ek olarak, 8. yüzyıla dayanan İslam tarihi nedeniyle kent Müslümanlar için önemli bir turistik cazibe olmasına rağmen, dua etmek için bir yer bulmak zor. 2007 yılında, Kanoute, Sevilla’daki tesisin sözleşmesinin süresi sona erdikten sonra kapanma eşiğinde olan bir dua alanı satın aldı. Kanoute daha önce bu alanı geçici bir cami olarak tanımlamıştı. 1 milyon dolarlık proje daha büyük ve daha kalıcı dua alanı olmayı vaat ediyor. Namaz kılmanın yanı sıra, cami ve kültür merkezi, doğum, Endülüs sanatları ve yemek pişirme gibi konularda yerel toplum için atölye çalışmaları düzenlenmekte. Yerel halk için birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kliniğinin yanı sıra çocuklar için Arapça ve Kuran dersleri de planlanmaktadır. Avrupa genelinde yükselen İslamofobinin ortasında, Sevilla cami projesinin organizatörleri önyargıyla mücadele etmeyi umuyor. İspanya’nın aşırı sağ Vox partisi “köktenci camilerin” kapatılmasını talep etti, imamların tutuklanması ve sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.