islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsrail İşgal Destekçilerine Manchester Üniversitesi Boykotu

İsrail İşgal Destekçilerine Manchester Üniversitesi Boykotu

Mirat Haber Ajansı

Manchester Üniversitesi, insan hakları gruplarının yıllarca süren kampanyalarının sonucunda İsrail’in Filistin’i işgalindeki suç ortaklığı yapan firmalara olan 13 milyon dolardan fazla yatırımını geri çekti. Etkilenen şirketler arasında, kısa adı Cat olan İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Filistin evlerini ve altyapısını yıkmak için kullanılan ağır makine tedarikçisi Caterpillar da yer alıyor. Bu arada Booking.com, Birleşmiş Milletler tarafından İsrail’in yasadışı yerleşimlerine olanak sağladığı tespit edilen 112 şirketten biri ve o da köklü İngiliz üniversitesi tarafından boykot ediliyor. Son dört yıldır, öğrenci aktivistler, üniversitenin İsrail’in insan hakları ihlallerine ve savaş suçlarına suçlamakla suçlanan şirketlere yaptığı yatırım konusunda üst düzey yönetim kurulu üyeleriyle mücadeleye girdi. Geçen yıl, öğrenciler Caterpillar’la anlaşmaları bozmayı talep etmek için bir yönetim kurulu toplantısını bastılar.

Yine geçen yıl, Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) tarafından yayınlanan bir rapor, İngiliz üniversitelerinin İsrail’in insan hakları ihlallerine suç ortağı olan şirketlere, diğerlerinin yanı sıra IDF’ye silah ve teknoloji sağlayarak ve İsrail’in yasadışı yerleşim ekonomisine yatırım yaparak 580 milyon dolar yatırım yaptığını ortaya çıkardı. PSC, öğrencilere İngiliz kampüslerinde elden çıkarma kampanyaları başlatmak için bir aktivistler ağı kurmalarını destekledi. Kampanyalar, üniversiteyi PSC tarafından hatalı olduğu tespit edilen diğer iki şirketten gelen yatırımları da reddederek ve insan hakları ihlallerine yardımcı olan şirketlere yatırım yapmama taahhüdünü içeren istisnasız bir taahhüt imzalayarak daha ileri gitmeye çağırıyor. Manchester Üniversitesi, İngiltere’deki İsrail işgaline yardım eden şirketlerden vazgeçen ikinci yüksek öğretim kurumu. İki yıl önce, bir öğrenci kampanyasının ardından, Leeds Üniversitesi yatırımını İsrail ordusuna ekipman sağlayan şirketlerden çekmişti. Manchester ve Leeds, yoğun Müslüman öğrenci bulunan bölgeler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.