islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İsrail Protestolarında Binlerce Kişi!

İsrail Protestolarında Binlerce Kişi!
12 Nisan 2023 09:00
A+
A-

Tel Aviv’de on binlerce kişi, hükümetin önerdiği yargı revizyonunu protesto etmek için toplandı. On binlerce İsrailli, bir gün önce iki ölümcül saldırının ardından artan gerilime rağmen, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargıyı gözden geçirme planlarına karşı protestolara katıldı.

Geçen ay grevler ve kitlesel gösteriler karşısında duraklatılan planlara karşı protestolar, İsrail’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında artan şiddetin ortasında gerçekleşti.

Filistin sağlık bakanlığı, protestocular Cumartesi günü Tel Aviv’de miting yaparken İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da bir Filistinliyi vurarak öldürdüğünü söyledi. Bakanlık, Kalkilya yakınlarındaki Azun’da 20 yaşındaki Ahed Salim’in gerçek ateşle göğsünden ve karnından vurulduğunu söyledi.

Ayrı bir gelişmede, İsrail ordusu Suriye’den İsrail topraklarına üç roket fırlatıldığını söyledi. Herhangi bir hasar veya can kaybına yol açmayan roket fırlatmalarıyla ilgili acil bir sorumluluk üstlenilmedi.

On binlerce insanın akşam namazı için toplanması beklenen Mescid-i Aksa çevresinde, bu hafta yaşanan gece baskınlarının ardından İsrail’e roket saldırıları ve Gazze ile güney Lübnan’a yapılan hava saldırıları nedeniyle tekrar baskınlar olabileceği endişesi vardı.

Cuma günü Tel Aviv’de, yasadışı bir İsrail yerleşim biriminin yakınında meydana gelen silahlı bir saldırıda iki İsrailli kız kardeş öldürüldü ve anneleri yaralandı. Saldırıdan saatler sonra, araba kazası sonucu İtalyan bir adam öldü ve diğer beş turist yaralandı. Bu olaylar İsraillilere gergin zamanlar yaşattı.

Netanyahu, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD’den gelen sükûnet çağrılarının ortasında, sınır polisi yedek güçlerini seferber etti ve olası bir sorunu önlemek için orduya güvenlik mevzilerini güçlendirme emri verdi.

İnsanlar hükümetin çağrılarını görmezden geliyor

Tel Aviv’in merkezinde, son üç aydır protestoların alamet-i farikası haline gelen mavi ve beyaz İsrail bayraklarını sallayan kalabalık, İsrail demokrasisine varoluşsal bir tehdit olarak gördükleri planlara karşı meydan okudu.

Tel Aviv’den bildiren El Cezire’den Resul Serdar, protestoya yaklaşık 145 bin kişinin katılmasının beklendiğini söyledi.

“Güvenlik endişeleri nedeniyle bugün halka protestoya katılmamaları için hükümet tarafından çağrılar ve uyarılar yapıldı” dedi.

Ancak protestocular, hükümetin güvenliği bahane olarak kullandığını ve bunun onları sokağa çıkmalarını engellemeyeceğini dile getirdiklerini söyledi.

Bunun ülke için tarihi bir an olduğunu ve İsrail’de demokrasiyi kurtarmak için burada olduklarını söylediler.”

Hükümete Yüksek Mahkeme yargıçlarının atanması üzerinde etkili bir kontrol sağlayacak ve parlamentonun mahkemenin birçok kararını geçersiz kılmasına neden olacak olan yargı önerileri, İsrail’in yakın tarihinin en büyük iç krizlerinden birine neden oldu.

Aralarında yedek askerler, iş dünyası liderleri, İsrail teknoloji endüstrisinin üyeleri ve önde gelen akademisyenlerin de bulunduğu yüzbinlerce gösterici, Netanyahu’nun aşırı sağcı dini-milliyetçi koalisyonunun destekçileriyle karşı karşıya geldi.

El Cezire’nin kıdemli siyasi analisti Marwan Bishara, büyüyen krizin Netanyahu’yu daha da tecrit ettiğini söyledi.

Hükümetinin kontrolünü kaybettiğini ve koalisyon ortakları tarafından “şantaja” maruz kaldığını söyledi.

“İsrail’deki anketlerde açık ara kaybediyor. Ayrıca ülkedeki güvenlik durumunu ve sözde istikrar ve refahı da sağlayamıyor.”

 

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/4/8/thousands-join-israeli-judicial-protests-amid-soaring-tensions

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.