islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
ALTIN
2.308,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsrail, Ürdün sınırında askeri tatbikatlara başladı

İsrail, Ürdün sınırında askeri tatbikatlara başladı
21 Nisan 2021 11:40
A+
A-

İsrail savunma bakanlığı, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Ürdün sınırı boyunca askeri tatbikatlara başladığını duyurdu.

Mirat Haber Ajansı

İsrail savunma bakanlığı, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Ürdün sınırı boyunca askeri tatbikatlara başladığını duyurdu. Bakanlığın Geçiş Yetkilisi, eğitimin Ürdün Vadisi geçişinde yapılacağını açıkladı. Eğitim, Route 90’ın aralıklı olarak kapatılmasını gerektirecek ve bölgede silah sesleri ve patlamalar duyulacak. Hareket, İsrail’in İran ile yakın bir çatışmadan önce güçlerini eğitmeyi planladığını söylediği sırada geldi. İsrail ile İran arasındaki gerilim, özellikle İsrail’e ait bir yük gemisinin geçtiğimiz günlerde Umman Denizi’nde bir İran füzesiyle vurulmasının ardından arttı.

Askeri analistler, Ürdün ile İsrail arasındaki siyasi gerginliğin artması konusunda da uyarıda bulunuyorlar. Bunun neredeyse 300 km’lik ortak sınırlarında istikrarsızlığa dönüşebileceğinden korkuyorlar. Analist, İsrail güvenlik teşkilatındaki yetkililerin, görevdeki İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Ürdün Kralı Abdullah arasındaki ilişkilerde yaşanan krizin iki taraf arasındaki sınırdaki güvenlik durumuna yansıyacağını tahmin ettiğini belirtti. Olaylar dizisi, Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin Bin Abdullah’ın El Aksa Camii’ne planlanan geziyi iptal etmek zorunda kalmasından birkaç hafta sonra Mart ayının sonlarında başladı. Krallık ile İsrail arasında güvenlik düzenlemeleri konusunda bir tartışma çıktı. Bu, Amman’ın Netanyahu’nun normalizasyon anlaşmasının ardından Emirates’e ilk resmi ziyareti için BAE’ye giderken hava sahasından uçmasına izin vermeyi reddetmesine yol açtı. Netanyahu, Ürdün’ün krallığa su arzını artırma talebini geri çevirdiğinde, sonraki günlerde gerilim daha da arttı. İsrail’in Ürdün’le barış anlaşmasının bir başka ihlali olarak yorumlanıyor. Anlaşma, İsrail’in Ürdün’ün Ürdün Nehri’nden su elde etmesine sürekli olarak izin vermesini şart koşuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.