islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsrail’i Suçlayan Hahamı Yahudiler Havradan Attı

İsrail’i Suçlayan Hahamı Yahudiler Havradan Attı

Mirat Haber Ajansı

Macaristan’ın İsrail yanlısı en büyük Yahudi teşkilatı, Yahudilik din bilgini olan bir hahamı Siyonist devleti kınadığı için cemaatinden kovdu. Haham Gabor Finali, kendisini İsrail Devleti’nin önemli bir ortağı olarak tanımlayan Yahudi örgütleri üst federasyonu Mazsihisz tarafından ülkedeki Yahudi cemaatinin dışına itildi. Dünya Yahudi Kongresi, Avrupa Yahudi Kongresi ve Avrupa Yahudi Toplulukları Konseyi gibi büyük Siyonist örgütlerle bağlantıları olan Mazsihisz teşkilatı, Macaristan’daki Yahudilerin temsilcisi. Haham Finali, 2017’den beri Mazsihisz’e bağlı bir cemaat olan Budapeşte’deki Ohel Avraham Sinagogu’nun tam zamanlı hahamı olarak görev yapmaktaydı ve İsrail eleştirisinden sonra görevine son verildi.

Finali’nin rahatsız eden yorumu İsrail’i Holokost kurbanlarının parasına el koymakla suçlamaktaydı ve Siyonizmin Filistinliler üzerine yeni bir soykırıma neden olduğunu öne sürdü. Finali geçtiğimiz ay Facebook gönderisinde İsrail’in, soykırıma maruz kalan Yahudilerin ailelerine ödenmesi gereken tazminatın çoğunu Almanya’dan Siyonist devletin hazinesine aldığını yazmıştı. İsrail’in 1948’den beri neden olduğu kaos, diasporadaki Yahudilere yapılan saldırıların tümü olmasa da çoğunun sebebidir. Finali, İsrail devletinin kurulmasına yol açmak için 700.000’den fazla Filistinlinin evlerinden sürülmesi olan Nakba’ya atıfta bulundu. Sonunda, Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl’in misyonunun Holokost’u durduramadığı başarısız olduğunu ama yakında yeni bir soykırıma yol açacağını yazdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.