islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
45,0379
EURO
52,7952
ALTIN
6.657,01
BIST
14.329,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
18°C
Perşembe Çok Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C

İSRAİLLİ UAZMAN: SAKIN TÜRKİYE İLE SAVAŞMAYIN

İSRAİLLİ UAZMAN: SAKIN TÜRKİYE İLE SAVAŞMAYIN

İsrailli uzman Tel Aviv’i uyardı: Türkiye ile savaşa girmeyin

Haaretz gazetesi: İsrailli uzman Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak’ın, dikkat çeken değerlendirmelerini okuyucularına duyurdu. Gazete: Ankara ile Tel Aviv arasındaki gerilimi “soğuk savaş” olarak tanımladı. Başbakan Binyamin Netanyahu’yu uyaran Yanarocak, Türkiye ile sıcak çatışmaya girilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin yayınladığı kapsamlı bir analiz, Türkiye ile İsrail arasında tırmanan gerilimin potansiyel sonuçlarına dair ciddi endişeleri gözler önüne seriyor. Gazete, iki ülke arasında yaşanabilecek bir askeri çatışmanın sadece bölgesel bir sorun olarak kalmayacağını, aksine küresel dengeleri sarsacak stratejik bir deprem etkisi yaratacağını öne sürdü.

Türkiye’nin Gücü İsrail’i Endişelendiriyor

Haaretz’in haberine göre, Türkiye’nin askeri gücü ve Ortadoğu’daki artan etkinliği, İsrail yönetimi için ciddi bir zorluk teşkil ediyor. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin NATO bünyesindeki en büyük ikinci kara gücü olması, Tel Aviv için önemli bir caydırıcı unsur olarak görülüyor. Gazete, bu durumun, olası bir çatışmada İsrail’in askeri kapasitesini zorlayacağını ve sonuçların tahmin edilenden çok daha ağır olabileceğini kabul ediyor.

Suriye Gerilimi ve Bölgesel Çatışma Riski

Analizde, iki ülke arasındaki gerilimin temel nedenlerinden birinin Suriye üzerindeki nüfuz mücadelesi olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı, İsrail’i endişelendirirken, her iki ülkenin de bu bölgede önemli askeri güçlere sahip olması, olası bir çatışma riskini artırıyor. Haaretz, bu durumun, Orta Doğu’daki mevcut hassas güvenlik dengesini altüst edebileceği ve bölgesel bir yangını tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

“Felaket Senaryosu” Kapıda mı?

Haaretz, olası bir savaşın sonuçlarını bir felaket senaryosu olarak nitelendiriyor. Gazete, çatışmaların sadece karada kalmayacağını, Akdeniz’e kadar yayılabileceğini ve enerji altyapısı ile deniz güvenliğini tehdit edeceğini belirtiyor. Ayrıca, siber saldırılar, vekalet savaşları ve terör eylemleri gibi unsurların da bu çatışmaya eşlik edebileceği ve bölge ülkeleriyle küresel güçlerin de bu girdaba çekilebileceği uyarısı yapıldı.

Analiz, “Açık çatışma çıkarsa sonuçları felaket olur, tüm Orta Doğu ve Batı güvenlik düzeni için” ifadeleriyle sonlanıyor. Bu uyarı, bölgedeki tansiyonun ne denli kritik bir noktaya geldiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.