islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5975
EURO
35,0012
ALTIN
2.451,45
BIST
9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İsrailliler İşgal Altındaki Batı Şeria Karakoluna Yürüdü

İsrailliler İşgal Altındaki Batı Şeria Karakoluna Yürüdü
26 Nisan 2023 09:00
A+
A-

İsrail ordusu, yerleşimciler işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı bir karakola gösteri amaçlı yürürken bir baskında Filistinli bir genci öldürülmüştür.

En az yedi kabine bakanının liderliğindeki binlerce İsrailli, İsrail işgali altındaki kuzey Batı Şeria’da 2021’de önceki İsrail hükümeti tarafından boşaltılan yasadışı bir yerleşim karakolu olan Evyatar’a yürümüştür.

Radikal aşırı milliyetçi Yahudi yerleşimcilerin önderlik ettiği Pazartesi günkü yürüyüş, bazıları tarafından İsrail’in tarihteki en sağcı hükümetinin uluslararası muhalefete rağmen işgal altındaki topraklarda yerleşim inşasını hızlandırmaya kararlı olduğunun bir göstergesi olarak görülmüştür.

Yürüyüşe her ikisi de işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimciler olan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Knesset’in en az 20 üyesi katılmıştır.

15 yaşındaki Filistinli bir çocuk, aynı gün işgal altındaki Batı Şeria’nın yaklaşık bir saat güneyindeki Eriha yakınlarında bir tutuklama baskını sırasında İsrail askerleri tarafından öldürülmüştür.

Yürüyüşün, İsrail polisinin Kudüs’teki El-Aksa Camiinde ibadet edenlere saldırdığından beri yaşanan huzursuzluğu ve son aylarda İsrail güçlerinin tekrarlanan şiddeti nedeniyle oluşan gerilimi daha da artıracağı düşünülüyor.

Yahudi ve Müslüman kutsal günlerinin çakışmasından kaynaklanan düşmanca bir atmosfer hissedilirken, binlerce İsrail polisi ve ordu gücünün yürüyüşü güvence altına almak için konuşlandırıldığı bildirilmiştir.

Yürüyüşte konuşan Ben-Gvir, “İsrail ulusunun güçlü olduğunu kanıtlamak için buradayız… buradayız olacağız ve burada kalacağız” demiştir.

Yerleşimci lideri olan Daniella Weiss, Kan Kamu Radyosuna bakanların yürüyüşe katılmalarının, “hükümetin ABD ve Avrupa’nın diktalarından arınmaları için bir terapi şansı” olabileceğini ifade etmiştir.

Netanyahu hükümeti, yerleşim yerlerinin genişletilmesini birinci öncelik haline getirmiş ve şimdiden binlerce yeni ev inşa etme planlarını geliştirmiştir.

(Fotoğraflar )

 

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/4/11/israeli-settlers-march-to-occupied-west-bank-outpost

 

 

 

ETİKETLER: Manşet